LA FIRA DE POLLENÇA A L’EDAT MIJA

258

La Fira avui és una festa, abans una celebració anual que anava vinculada al cicle agrari de la terra. Girant l’ullada cap enrere, com diu el poeta, a partir de les aportacions que ens fa Antoni Mayol al seu llibre “La festa l’època medieval (1350-1450)”, envers a la celebració de La Fira, ens aproximarem a com vivien aquesta diada els pollencins de l’edat mitja. I a partir de les aportacions de Joan M. Torres farem una fotografia imaginària dels llocs on es celebrava la Fira.

El període de fires en aquesta època es celebrava entre el 15 de maig i el 30 de juny. Era un moment important, de caràcter agrari. Fins el punt de que no es podia citar els homes per a declarar en negocis i plets.

tot girava al voltant de la producció del blat…

Recordem que antigament a l’estiu es recollien figues i s’assecaven, després li tocava el torn a la vinya, iniciant la producció del vi. Entrada la tardor era l’hora de la recollida de l’oliva per portar-la a la tafona. A l’hivern se sembrava el blat. I al final d’aquesta estació es recollien llegums i hortalisses, mentre que amb l’arribada de la calor venia el temps de tondre. Per tant, a finals de primavera tot girava al voltant de la producció del blat que era l’aliment principal de la societat catalano- cristiana com la nostra. Per tant, serà dins aquest període que va del 15 de maig al 30 de juny quan els pagesos posaven a la venda els seus excedents i, alhora, aprofitaven per comprar altres productes necessaris. Tota aquesta activitat mercantil que suposava compra i venda d’excedents agraris tenia lloc a la Plaça Reial o a la Plaça del Mercat.

La Plaça Reial s’ubicava a l’actual plaça Vella

La Plaça Reial s’ubicava a l’actual plaça Vella, sabem que era un poc més grossa i estava envoltada de pòrtics, amb el trespol empedrat; gaudia d’ombra gràcies a un lledoner i a un om que estava envoltat per un pedrís on devien seure els pollencins per passar l’estona o fer la xerrada. Era en aquesta mateixa plaça on se situaven les Cúries i Escrivanies del Rei i de l’Hospital, el forn de la casa del Temple, la presó, les carnisseries i la peixateria. Sota els arcs s’hi col·locaven taules amb diferents professionals. Allà s’hi trobaven el notari, el sastre, el sabater, el barber o cirurgià entre altres. Per tant era un espaï de força activitat a la vila. I es aquí on per la fira els pagesos i menestrals oferien els seus productes.

PUBLICITAT

La Plaça del Mercat se situava més o manco davant cal Lloro

Però l’indret realment important per a la fira era la Plaça del Mercat, lloc on se celebrava el mercat dels dilluns (a l’Edat mitja a Pollença era els dilluns i no els diumenges com actualment). Aquesta esdevenia el centre econòmic, lloc dels intercanvis agraris i alhora, era el centre cultural del poble (serà aquí on el 1348 es començaren a representar el Joc de les III Maries). La Plaça del Mercat se situava més o manco davant cal Lloro i es prolongava fins l’actual casal del Club Pollença. No ens consta que estàs porticada però sí que també gaudia d’arbres. Hi havia un lledoner, un llorer i diversos tarongers.

La paraula Fira etimològicament ve de festa

No tenim massa notícies de com es desenvolupava aquesta diada, però pel que sembla es tractava més d’un dia de feina intensa que no de festa. Ara bé atès que segurament aquell mercat excepcional atreia molta de gent de la comarca, no de bades Pollença era una població important en el context de la Part Forana, no devien faltar algunes activitats purament d’oci o espectacles del carrer. S’ha de tenir present que la paraula Fira etimològicament ve de festa.

Durant el segle XVIII era una fira consolidada en el context de Mallorca

Per altra part, no sabem el moment en què aquesta fira de primavera va desaparèixer i la Fira de Pollença es va traslladar al quart diumenge després de Sant Lluc, entre les fires d’Inca i el dijous Bo. El més probable és que fos encara durant l’època medieval o principis del segle XVI. El que es segur és que durant el segle XVIII era una fira consolidada en el context de Mallorca.

Margalida Cànaves Campomar

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT