FESTIVAL D’AIGUA PER L’ALACANTÍ

1215

Les pluges d’aquests darrers dies han fet rebentar les ufanes del carrer Alancantí, de manera que allò és una festival d’aigua com ho demostren aquests vídeos que ens ha fet arribar un veïnat de la zona. Es tracta d’un fet curiós que, si bé no ocórrer cada any, fa tres anys consecutius que es repeteix.

Les ufanes, una vegada han rebentat, poden estar dos i tres dies rajant sense aturall. És per aquest motiu que asseguren la provisió d’aigua dels veïnats que tenen pou o bé poden emmagatzemar-la dins aljubs. I és que, si les ufanes no ragen, els pous d’aquella zona són eixuts. 

No debades, conten els veïnats d’Alacantí que “antigament, quan no hi havia aigua corrent a Pollença, aquest fet era molt important per l’abastiment d’aigua dels veïns”. Per aquesta raó, un grup de veïns s’aplegaren per construir un aljub amb una capacitat impressionant per poder disposar d’aigua durant les estacions seques. Encara ara, aquests veïnats tenen servitud d’aigua de l’aljub.

D’ufanes, n’hi ha a altres indrets del poble que, tal vegada, també han rebentat amb les pluges d’aquests dies.

PUBLICITAT
La Solana transcórrer per dins Pollença poble a trams coberta i a trams descoberta.
El carrer d’Alacantí i els perpendiculars són un festival d’aigua.

La Solana

La sèquia coneguda com la Solana transcorre per dins el poble a trams coberta i a trams descoberta. Neix a la zona de l’Alacantí i és visible fins a can Rabassó, on passa a ser soterrada. Llavors torna ser visible al carrer Gonçal Ferragut i al carrer de Mallorca. A partir d’aquí el canal circula per davall dels carrers del nucli urbà de Pollença fins a l’Hort d’en Lluc, des d’on voreja el camí de Can Cap de Bou fins arribar a la mar. 

Hi va haver un temps que la Solana era visible, però es va tapar de manera que, actualment, la major part dels trams urbans transcorren tapats.

L’aigua raja per tota la zona de l’Alacantí.
Les ufanes poden rajar dos i tres dies, amb la qual cosa permet omplir generosament els aljubs. Els pous també pugen.

Breu resum meteorològic

Durant el primer trimestre de 2020, les pluges varen ser més aviat minses. Tanmateix, però, abril ha alegrat les reserves d’aigua amb pluges intenses sobretot durant les tres darreres jornades. Sobretot ahir, 21 d’abril, en què, a l’estació meteorològica del carrer Creus de Pollença, registraren 92’8 litres per metre quadrat, una quantitat que s’afegia als 61’8 litres per metre quadrat recollits el 20 d’abril i als 21 litres per metre quadrat aplegats el 19 d’abril. O sigui que, en tres dies, han caigut 175’6 litres dels 221’2 litres recollits durant tot el mes d’abril.

L’aviram fa festa amb l’aigua que brolla del terra.
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT