“FA CENT ANYS, A POLLENÇA, NO HI HAVIA RES”

849
Tòfol Cerdà pocs dies abans de complir 100 anys.
Tòfol Cerdà pocs dies abans de complir 100 anys.

Aquesta és l’entrevista que vàrem fer a Tòfol Cerdà, quan va complir 100 anys. Ahir, en va fer 102: Salut, Tòfol.

 

Diuen que estar d’humor allarga la vida vuit anys i deu ser cert, perquè Tòfol Cerdà “Espaseta” complirà 100 anys aquest dilluns, dia 3 de juny. Ho celebrarà amb una festa familiar, que ell mateix ha organitzat amb l’ajuda de la seva filla Catalina.

Amb un somriure a la boca i la serenor que dóna haver aconseguit allò que desitjava, Tòfol Cerdà conta quatre coses de la seva llarga vida. De posat tranquil, amb la conversa, deixa entreveure que és un home conformista, que ha acceptat de bon grat aquest segle ple de canvis.

On vàreu néixer?
Vaig néixer a Pollença, al carrer Coronel Aloy, número 15.

PUBLICITAT

Teniu germans?
Vaig tenir dos germans, encara que un va morir acabat de néixer i l’altre se n’anà a Bons Aires quan tenia 15 anys. Aquest també és mort, va morir per allà, tot i que va venir tres vegades a Pollença. La seva filla també ha vengut.

De què feien els vostres pares?
De pagesos. Ma mare va morir l’any del grip, quan jo tenia 5 anys. Era l’any 1918. Un dels records que tenc de ma mare és que em posava un cànem net per anar a matances.

Qui vos va cuidar?
Vaig viure amb mon pare i els padrins. Amb el padrí anàvem a fer garballons, a Llenaira i llavors, el vespre, ens els menjàvem.

Anàreu a escola?
Sí. Fins als 10 anys. Llavors no anàvem a repàs, anàvem a jugar.

A què us dedicàreu?
Vaig fer de pagès a Can Peroia. Però sabia fer de tot: de picapedrer, de pintor, de fuster… M’ajudaven i ho feia tot, tant m’era enrajolar com fer un galliner. De fet, a 90 anys, vaig fer un galliner jo tot sol, només m’hagueren d’ajudar amb la teulada.

Quan coneguéreu l’al·lota?
Ai! Devia tenir 15 o 16 anys. Vàrem festejar molts d’anys. Ens casàrem quan vaig acabar el servei militar.

Recordau el dia que us casàreu?
Ens casàrem dia 19 de juny, no me’n record de quin any. Férem xocolata amb ensaïmada a bastament per a tots els convidats. I llavors férem un dinar per a la família al carrer de l’Horta, a ca la padrina de Gotmar. Més o menys tothom feia el mateix.

I llavors anàreu a Lluc o a Palma. Què féreu?
Res. No s’usava sortir. Anàrem a Gotmar amb els padrins. I, fa 71 anys, que vàrem venir a viure amb la dona i la filla aquí, al carrer Major.

Quants fills tenguéreu?
Només vaig tenir na Catalina. Llavors tenc dos néts, n’Antònia i en Joan, i dos néts polítics, en Pep i na Xesca. I tres besnétes, na Maria Àngels, na Martina i na Caterina.

Tòfol Cerdà amb la seva esposa, Francisca Amengual, i la filla Catalina.
Tòfol Cerdà amb la seva esposa, Francisca Amengual, i la filla Catalina.

Us pensàveu mai arribar a 100 anys?
Mai m’ho hagués pensat. A la nostra família, ningú no ha arribat a tan vell. La madona de Bóquer els té i aquella altra dona que farà 103 anys, són família de la dona. És clar que meu, no són res.

Aquest segle que heu viscut, s’han produït molts canvis…
Molts! A Pollença, fa cent anys, no hi havia res. Per la Patrona, baixaven un bloc de gel de les cases de la neu del Tomir dins palla, per fer gelat. Llavors, anàvem a la Plaça a prendre un gelat. No me’n record qui el feia.

En Butxaca?
Encara no existia, en Butxaca!

Quin és l’avenç més important d’aquests 100 anys?
Tot està bé. Tenim més bona vida. Llavors, a Pollença, hi havia llum de can Franc. Però a les finques l’havien de fer amb carburo o amb oli.

I això que l’home arribàs a la Lluna?
Ho diuen que va arribar a la Lluna. Jo no sé si és ver!

Què feis un dia qualsevol?
Cada dia vaig a caminar el matí i el capvespre. Els capvespres arrib fins a la Tercera Edat a prendre un cafetet, o un Bitter Kas. Els diumenges a migdia, menjam una bossa de patates. De medicament, no en prenc. Mai no n’he pres. Sempre he begut aigua. Això sí, quan havíem de batre, prenia un mesclat o palo amb aigua.

I fumar?
Vaig fumar un xigarret quan tenia devers 15 anys i me vaig marejar. No vaig poder agafar la bicicleta per anar a festejar. Mai més no he tornat fumar!

Estau content de fer una festeta?
Vés!

Eva Cerdà

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT