ÉSSER MAJOR EN TEMPS DE CONFINAMENT

235

Maria Antònia Bennàsar Suau – Psicòloga Col. B-1034

És un fet conegut que la població de l’anomenat primer món està envellint. Això vol dir que el percentatge de persones majors està augmentant a la nostra societat, i que les necessitats d’aquest grup són de cada vegada majors. I especialment vol dir que no poden ser ignorats.

També vol dir que podem trobar una gran diversitat de situacions en què viuen els nostres majors. Alguns en família, altres sols, altres en residències… Alguns es troben molt bé de salut, altres estan bé de salut física, però presenten deterior cognitiu; altres, pel contrari, tenen dificultats físiques, però es troben en un excel·lent estat cognitiu…

Els estudis han demostrat que els nostres majors tenen poc coneixement de les malalties per infecció respiratòria, però que aprenen molt aviat quan se’ls explica. Per tant, és feina dels més joves informar-los correctament. Això inclou explicar que algunes notícies són falses, i que no han de confiar en informació que no prové d’una font reconeguda.

PUBLICITAT

Estar a casa és la mesura fonamental per protegir les seves vides, i els ho podem explicar, però la quarantena es pot convertir fàcilment en un factor addicional d’angoixa. Hem de veure entre tots la part positiva: l’aïllament és el millor que es pot fer per evitar el contagi, i es tracta d’una situació temporal que no durarà per sempre.

Malgrat això, pot provocar ansietat, depressió i soledat, per la pèrdua de la rutina, la falta d’estimulació, etc. Per tal d’evitar-ho, és bàsic mantenir les relacions socials, un horari amb activitats entre les quals no hi poden faltar la son, les menjades, la higiene, l’autocura, activitat física dins les possibilitats individuals i activitat intel·lectual, com ara aprofundir en les aficions personals, o fer aquelles coses que tenien pendents. Comptar amb una llista de coses a fer pot ajudar.

Quan al son, hem de recordar mantenir els horaris, no estar massa dins el llit, no estar massa dins el dormitori i procurar estar una estona al sol, encara que sigui a la finestra.

Si notam canvis d’humor en els nostres majors, els podem ajudar a identificar que els passa, cercant un mitjà per expressar-se. Per això s’ha de reforçar el contacte amb els familiars i amics, per telèfon o amb noves tecnologies, que poden aprofitar per explorar un poc més. Les relacions socials són essencials i s’ha de lluitar per mantenir-les encara que sigui en la distància. S’ha de tenir en compte que moltes persones majors viuen soles o tenen una xarxa social ja deteriorada, pel que mantenir aquest contacte és bàsic.

Els nostres majors han viscut moltes coses i, a la vegada que els ajudam, podem aprendre molt d’ells, com ara la seva capacitat per afrontar els mals moments.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT