ESPASES SOLIDÀRIES

1683
Joan Cortès i Marc Cortès amb unes de les espases solidàries quasi acabades.

“Espases solidàries” és un projecte que neix amb l’objectiu de donar visibilitat a una situació molt complicada que viuen prop de 400 famílies de Pollença.

L’arquitecta Lara Nadal i el productor audiovisual Marc Cortès han posat en marxa aquesta iniciativa que consisteix en la fabricació i venda de 100 espases per ajudar amb els doblers recaptat les persones que es troben en situació de vulnerabilitat tant a Pollença com al Port.

Per dur a terme aquest projecte, Marc ha involucrat el seu pare, el mestre artesà Paco Cortès, i la resta dels seus oncles, Jaume i Joan Cortès, així com també el fuster Joan Torrandell “Patriarca”, que és qui ha cedit l’antic disseny de les espases del simulacre de Moros i Cristians.

“Vàrem anar a veure en Joan “Patriarca”, perquè és ell qui té la plantilla de les espases de moros i, de seguida, es va involucrar i es va oferir per fer espases”, afirma Marc que viu entusiasmat aquesta experiència. Joan Manuel Reynés, un dels treballadors de Mestre Paco, també s’ha sumat al projecte.

PUBLICITAT
El fuster Joan Torrandell “Patriarca” fabricant una espasa com ho ha fet durant molts anys.

Joan Torrandell va començar a fer les espases de moros el 1987 i va continuar fins al 2008. “El primer any en vaig fer devers 200 i el darrer vaig arribar a les 1.300”, explica el fuster.

El fuster Paco Cortès examinant el resultat de la fabricació.

Pi mallorquí i teles de mostraris

“Un temps les espases es feien amb la fusta del Pi de Sant Antoni. És per aquest motiu que hem decidit emprar fusta de pi mallorquí per seguir la tradició i retalls de mostraris descatalogats per fer les empunyadures. Hem introduït les teles per donar un toc particular”, explica Joan Cortès.

En l’etapa final de producció, les espases es pinten de color blanc i després es freguen per aconseguir un acabat més artesà.

Joan Cortès posa de manifest la fragilitat d’aquestes espases fetes amb fusta reciclada. “Són espases solidàries no per anar a la guerra”, apunta Joan.

Les espases van enumerades i n’hi ha de diferents mides. Inicialment se’n farà una edició de 100 espases.

Jaume Cortès seleccionant les teles de les empunyadures.
Lara Nadal preparant les teles.

Ajuda

Els diners recaptats es destinaran a la compra de queviures i de productes de primera necessitat. “Els serveis socials de l’Ajuntament de Pollença ens indicaran en cada moment els productes que cal adquirir per respondre així a les necessitats reals que tenen aquestes famílies. En darrer terme serà el Consistori qui distribuirà els aliments”, explica Marc. La regidora de Benestar Social, Francisca Cerdà, ha mostrat la seva gratitud pel projecte.

“L’objectiu final és donar visibilitat a un problema real que desafortunadament pateixen molts dels nostres veïns i veïnes. Més enllà d’aquest projecte, la idea és crear consciència social. Volem ser capaços de mantenir aquest corrent de solidaritat i poder continuar engrescant a la ciutadania i que duguin a terme altres iniciatives”, afegeix Lara Nadal.

Les espases són de fusta de pi.
Una vegada tallades les espases de moro.
Les espases tenen una empunyadura folrada de tela.

Venda

Les espases es vendran a Mestre Paco (vora la rotonda de Can Berenguer) a partir de dissabte dia 24 de juliol i tendran un preu de 15 euros. A través del perfil d’Instagram del taller s’anirà informant constantment de com evoluciona la venda de les espases i de l’entrega de les ajudes als serveis socials de l’Ajuntament de Pollença.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT