ES MANTÉ EL NOMBRE DE TREBALLADORS EN ERTO

116
Pou i Negueruela durant la roda de premsa.

El nombre de treballadors acollits a un Expedient de Regulació Temporal de l’Ocupació (ERTO) a les Illes Balears s’ha mantingut el darrer mes. De manera que novembre es va tancar amb 30.962 persones incloses en aquest mecanisme de protecció, 170 menys que el mes anterior. D’aquesta manera, novembre continua reflectint el trànsit dels treballadors i treballadores fixos discontinus de les Illes Balears des dels ERTO a ser beneficiaris de la prestació extraordinària impulsada pel Ministeri de Treball a finals de setembre i que s’estendrà fins al pròxim 31 de gener de 2021, com a mínim.

El nombre de persones que es troben dins de les noves modalitats d’ERTO a les illes Balears a la fi de novembre era de 17.016, provinents en la seva majoria del sector turístic i la seva cadena de valor. Aquests treballadors que s’acullen a les noves modalitats de ERTO compensen la sortida de la resta de treballadors fixos discontinus que van començar a acollir-se a la prestació extraordinària el mes d’octubre passat i que han continuat durant novembre.

Així, de les 151.658 persones que a la fi del mes de maig es trobaven dins d’un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació, 120.696, un 79,6 per cent, ja han abandonat els ERTO.

De les 30.962 persones que encara avui es troben protegides per un ERTO, 26.102 estan a Mallorca, 1.601 a Menorca, 3.144 a Eivissa i 115 a Formentera. Així ho va explicar en roda de premsa el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, qui va presentar les dades d’afiliació i atur corresponents al mes d’octubre, al costat del director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou.

PUBLICITAT

Negueruela va fer valer el trànsit dels treballadors fixos discontinus a la protecció brindada per la prestació extraordinària i va recordar que “el sistema de protecció, aquest gran escut social, està funcionant a les nostres illes, que ja són una de les comunitats més protegides d’Espanya”. Davant aquesta realitat, el conseller va remarcar l’existència de la figura dels ERTO, que va definir com a “imprescindible” en aquests moments, i va destacar també que aquest sistema de protecció servirà per a continuar protegint als treballadors i treballadores de les Illes Balears.

L’afiliació descendeix fins a les 421.954 persones treballadores

L’afiliació del mes de novembre, amb 421.954 persones, va descendir respecte de la registrada a l’octubre i concretament va caure en 19.154 persones, un 4,34 per cent. Es tracta d’un descens, reafirma una situació laboral i econòmica “molt complicada i que posa a les illes Balears en una situació d’alta vulnerabilitat”. Tant en termes percentuals com absoluts és la major caiguda en el conjunt de l’Estat, que registra un 0,17 per cent d’increment intermensual de l’afiliació. Part d’aquesta caiguda de l’afiliació s’explica per la sortida dels ERTO dels treballadors fixos discontinus.

No obstant això, les afiliacions han caigut de manera més pronunciada a nivell interanual. Respecte del mateix mes de l’any passat, al novembre ha caigut l’afiliació un 6,67 per cent, deixant les illes Balears com la Comunitat on més cau el registre de tot l’Estat. De fet, la mitjana estatal registrada mostra una caiguda del 1,83 per cent, gairebé cinc punts percentuals menys. Això s’explica per l’elevat pes del turisme en l’economia de les Illes i, per tant, per l’impacte que la limitació de moviments està tenint en el mercat laboral de l’arxipèlag.

Malgrat aquesta caiguda en l’afiliació, el conseller Negueruela va destacar que l’afiliació d’aquest mes de novembre se situa en nivells similars a novembre de 2017, un dels moments amb major afiliació de la història de les Illes.

Atur: 85.330 desocupats al novembre

Durant el mes de novembre va haver-hi a les Illes 85.330 persones en atur, la qual cosa suposa un increment de 3.617 persones més que al setembre (+4,4 per cent). A nivell interanual, l’atur s’incrementa un 37,3 per cent, molt per sobre de la mitjana estatal (20,4 per cent), degut sobretot al trànsit de treballadors fixos discontinus des dels ERTO cap a la prestació extraordinària.

Són xifres “molt dures i elevadíssimes per a un mes de novembre”, segons Negueruela, qui també va recordar que la figura dels ERTO ha funcionat com a mecanisme de protecció, ja que “permet mantenir als treballadors fixos discontinus i tota l’ocupació indefinida”, protegits amb una prestació.

A més, la taxa d’atur administratiu de les Illes Balears és del 16,8 per cent, la mateixa que la taxa nacional, que se situa també en el 16,8 per cent. Finalment, la taxa de cobertura arriba al 48% fins a les 101.958 persones.

Rebaixa en la caiguda del PIB de 2019 fins al 25,4%

Durant la roda de premsa, el conseller i el director general varen presentar també les dades de conjuntura econòmica corresponents al tercer trimestre de 2020. Després del procés de desconfinament i la relativa activitat registrada aquest estiu (especialment el mes de juliol) la Direcció General de Model Econòmic ha constatat una millora de l’economia d’un 19,7 per cent respecte al segon trimestre de l’any, moment en què pràcticament l’activitat va ser nul·la, i per sobre del creixement nacional, xifrat en el 16,7 per cent.

Aquesta lleugera millora de l’activitat fa que s’hagi recalculat la previsió anual de la caiguda del PIB i es corregeixi a l’alça en tres punts percentuals, la qual cosa situa a les Illes Balears en una caiguda del PIB del 25,4 per cent i no del 28,4 per cent com es va estimar al principi de la pandèmia.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
TOT MARCO digital