TROBEN LARVES DE MOSCARD TIGRE A 600 CLAVEGUERES DE POLLENÇA

769
Tot i que fa 2 anys ja es detectaren moscards tigre al municipi amb l’aplicació "Mosquitoalert", és la primera vegada que un entomòleg professional troba larves a un municipi del nord de Mallorca

Fa tres anys arribaren les primeres notícies de la presència d’un nou moscard al municipi molt empipador i que feia unes moltes picades. Enguany el moscard tigre ja està perfectament establert a Pollença i gairebé tots ja hem estat víctimes de la seva voracitat. Però fins a quin punt això és així? Aquesta és la pregunta que ha intentat respondre l’entomòleg Mikel Bengoa Paulis a un estudi que li ha encarregat l’Ajuntament de Pollença.

Per a l’estudi s’han revisat 1.932 clavegueres de pluvials de Pollença, Port de Pollença i Cala Sant Vicenç durant els mesos de maig i juny. S’ha analitzat si aquestes clavegueres estaven seques, si tenien aigua amb larves de moscard tigre, o si tenien aigua sense larves.

Nucli Sec Aigua Larves Total
Cala 25 2 4 31
Moll 960 52 530 1.542
Pollença 284 15 60 359
Total 1.269 69 594 1.932

Els resultats revelen que a totes les zones urbanes del municipi hi ha presencia del moscard, però on n’hi ha en més quantitat és al Port de Pollença, on s’han trobat larves a un 34,37 per cent de les 1542 clavegueres analitzades. D’altra banda a Cala Sant Vicenç només hi ha hagut presencia de larves a 4 de les 31 clavegueres que s’han mirat, i a Pollença a un 16,71 per cent.

Nucli Sec Aigua Larves
Cala 80,65% 6,45% 12,90%
Moll 62,26% 3,37% 34,37%
Pollença 79,11% 4,18% 16,71%

A aquest plànol es pot veure la situació exacte de cada una d’aquestes clavegueres.

PUBLICITAT

Per tot això l’ajuntament ha contractat una actuació per aquesta temporada que servirà de porva pilot per aplicar-la els pròxims anys. Aquesta actuació consisteix en l’alliberació lenta d’espores d’un bacteri que és nociu per a les larves d’aquest moscard, però que és innocu per a persones, animals i altres insectes. Aquestes espores tenen una permanència mitjana en el medi d’un mes, i per aquest motiu en cinc vegades més al llarg de la temporada es revisaran els punts d’afectació per controlar l’evolució del tractament. Els resultats d’aquestes anàlisis determinaran si es repeteix o no el tractament.

Que podem fer?

L’ajuntament demana col·laboració ciutadana eliminant els punts d’aigua, regant de forma no diària (a fi que els plats dels cossiols es sequin) i evitant abocaments d’aigua als embornals de pluvials dels carrers.

Que és moscard tigre i com el podem identificar?

L’Aedes Albopictus (moscard tigre) és una mica més petit que els moscard més comuns a l’illa i se’l pot reconèixer perquè té retxes blanques i negres tant a les potes com a l’abdomen. Per la seva mida i la seva velocitat són molt difícils de veure. Volen baix i fan moltes picades, generalment per davall els genolls als adults o a tot el cos als nins. Les seves picades provoquen reaccions cutànies més intenses i, fins i tot, requereixen tractament mèdic. A més, a altres zones, són transmissors de malalties com el dengue o la febre groga.

Podem identificar la picadura d’aquest moscard perquè dura més i torna més vermella. També sol picar a pocs centímetres del terra. Si ens pica el primer que hem de fer és no gratar i després posar-hi aigua freda i una crema amb cortisona.

Com va arribar a Mallorca?

Va ser l’any 2012 quan es va detectar la presència d’aquesta espécie invasora als municipis d’Esporles, Marratxí, Bunyola i Palma. Des d’allà s’ha estès a la pràctica totalitat de l’illa. Aquest moscard cria a petits dipòsits d’aigua, per la qual cosa és probable que arribàs a Mallorca en forma larvària dins petites acumulacions d’aigua als cotxes o als contenidors que arriben per via marítima.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT