ENTREVISTA A ÚRSULA PERELLÓ, FISIOTERAPEUTA

85

Demà veurà la llum un nou número del PUNT iNFORMATIU POLLENÇA. A més de trobar-hi informació de tot el que ha passat i passarà aquestes setmanes a Pollença, també hi haurà un bon nombre reportatges i entrevistes. Com aquesta que hem fet a l’experimentada fisioterapeuta Úrsula Perelló. Com avançament, aquí en teniu un fragment.

Quins són els problemes que tracta la fisioteràpia?
És un camp molt ampli que depèn molt de l’especialitat del fisioterapeuta. El que feim a la nostra consulta són massatges terapèutics i esportius i problemes més generals com mal d’esquena, etc. Jo a més, som especialista en uroginecologia i faig tractament de la zona del sòl pèlvic (prepart, postpart, problemes d’incontinència…)

Quines són les eines que usau per als vostres tractaments?
La nostra eina principal són les nostres mans i ocasionalment ens ajudam d’algunes màquines. Com la d’ones de xoc, d’ultrasò, corrents… També tenim una sala amb pilotes, cintes elàstiques, qualque pes… però habitualment, i com que els nostres pacients solen estar en fase de recuperació, feim exercicis molt suaus sense usar cap aparell auxiliar.

També usau benes als vostres tractaments, no?
Feim embenatges funcionals, que són amb esparadrap, perquè s’entengui. Aquest tipus d’embenatges el que fan és limitar la mobilitat de l’articulació. Permeten fer tots els moviments necessaris excepte aquell que et perjudica.
També feim embenatges neuromusculars. El que es coneix com kinesiotape, que ara està molt de moda. Són aquestes cintes de colors que duen els esportistes d’èlit.

PUBLICITAT

M’imagín que, a més de curar, un fisioterapeuta té la feina d’educar…
Sí. De fet, si es fes una bona prevenció, es podrien evitar moltes patologies. Per exemple en hàbits d’higiene postural; i en l’àmbit de sòl pèlvic, fent exercicis hipopressius… Clar, la idea és que es faci prevenció, però per norma general la gent ve quan ja té un problema. És quan el problema perdura que comencen a pensar que s’han d’acotar bé, que han de tenir cura de l’esquena, que s’han d’asseure bé…

Després de 10 anys amb la consulta oberta, quins són els problemes més habituals amb què venen els Pollencins?
Principalment l’esquena. I després hi ha èpoques amb molts de problemes de genoll, d’espatlles… sembla com si es contagiés. Els problemes d’esquena solen ser causats per sobre esforços, arran, per exemple, d’aixecar un pes. També hi ha gent jove que ve amb mal d’esquena per seure durant moltes hores davant un ordinador. També hi ha molta gent major que ha tingut caigudes i inicien el tractament aquí perquè tarden molt a cridar-los de la seguretat social.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT