ENTREVISTA A RAMON “DURAI”, PATRÓ DE LA POLAR

132

Ja ha acabat la Fira de Pollença, i una de les imatges que ens ha quedat més a la memòria és la de la Plaça Major convertida en una platja de la belle epoque amb dues barques clàssiques de pescadors pollencins. Una d’elles és la Polar, embarcació amb què la família Castanyer “Durai” va pescar durant més de 50 anys a Cala Sant Vicenç, i que finalment va cedir a l’Ajuntament de Pollença per evitar la seva destrucció. Posteriorment va ser restaurada a l’Escola de mestre d’aixa del Consell de Mallorca.
L’any 1998, un dia de temporal, Eva Cerdà va entrevistar a Ramon Castanyer “Durai” quan la Polar encara estava en actiu. Quasi vint anys després, amb els tres germans malauradament desapareguts, recuperam aquella entrevista.

ELS DARRERS PATRONS DE SANT VICENÇ

Ramon Castanyer “Durai” cosint una xarxa

Els germans Durais: Pep, Tomeu i Ramon són els únics mariners que pesquen a la Cala Sant Vicenç. El major, Pep Castanyer, es va retirar fa una temporada i ara només surten a pescar els dos petits Tomeu i Ramon.
Des de l’avarador de cala Barques, el patró Ramon ha aprofitat un dia de temporal per parlar d’una professió que els ve d’enrere.
Enguany per les festes de la Cala Sant Vicenç, l’Associació de Veïns encertaren a donar-los una distinció que bé es mereixen: la de Socis d’Honor d’aquest nucli.

 • Quin temps fa que pescau?
  -En fa 52 i en tenc 62.
 • Des de quan la vostra família, els Durais, és marinera?
  -Fa molt de temps, el nostre repadrí ja ho era. De fet els primers mariners de Pollença varen ser a la Cala Sant Vicenç, de Sóller crec.
 • Quants mariners hi havia en aquell temps?
  -Quan vaig començar a fer de mariner hi havia els Coll Llarg que ara estan al Moll, després hi havia en Julián que es va retirar, en Toni Deià i en Jaume Bisanyes que duen la peixateria de can Ensenyat. Però en Pep que ha pescat 16 anys més que jo segur que podria contar més coses.
 • Ha canviat molt la Cala Sant Vicenç des d’aleshores?
  -Molt. Els primers anys que feia de mariner només hi havia el Niu i el Cala. Després, quan vaig tornar de fer el servici, que el vaig fer a Cartagena, havien començat el Molins i els xalets de la costa del Maressar. Poc a poc s’ha anat edificant tot.
 • Sempre heu pescat?
  -La nostra feina ha estat pescar, però hi va haver un temps que va coincidir amb l’arribada dels primers turistes que hi havia molt de peix i molts de mariners. Llavors, anàvem a Formentor i al Torrent de Pareis amb turistes. Una vegada o dues cada estiu omplíem la barca i els dúiem a passejar.
 • Ara, a què us dedicau?
  -Bàsicament en l’estiu, que hi anam en Tomeu i jo, pescam llagostes i tot el que cau. I, en l’hivern, vaig tot sol i pesc molls, sirvioles, déntols i un poc de tot.
 • Com pescau?
  -Amb xarxes. També em pescat amb nanses, però ara aquí a Mallorca s’han abolit. A Menorca, encara hi ha qualque mariner que pesquen llagostes amb aquests estris.
 • On ho veneu?
  -En l’estiu feim feina per als restaurants de Cal Patró i Voramar, d’aquí de Sant Vicenç, i en l’hivern ho duim a la Llotja de Palma. Abans ho veníem als peixaters de Pollença, però fa uns anys que no ho podem fer perquè Sanitat no ho permet, sinó que hi ha d’haver un intermediari entre el mariner i el peixater.
 • Anau molt enfora?
  -No, mai no anam a més d’una hora i mitja de motor. La caleta d’Ariant, el Colomer i aquests llocs són els habituals.
 • Sou un poc homes del temps?
  -Ben poca cosa, normalment podem preveure el temps que farà l’endemà i encara ens sorprèn amb dies com aquest.
 • Hi haurà més generacions de Durais?
  -De mariners no, no volia que el meu fill anàs a pescar i ell tampoc ho ha triat.

Eva Cerdà

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT