UN ENTOMÒLEG CONFIRMA LA PRESENCIA DE MOSCARD TIGRE A POLLENÇA

1093
Tot i que fa 2 anys ja es detectaren moscards tigre al municipi amb l’aplicació "Mosquitoalert", és la primera vegada que un entomòleg professional troba larves a un municipi del nord de Mallorca

Que el moscard tigre s’ha establert a Pollença, és un fet. Un veïnat del Port de Pollença va avisar fa pocs dies a l’Ajuntament que havia capturat exemplars de moscard tigre tant a la seva casa de la zona de Llenaira, com a la seva consulta veterinària, situada al centre urbà del Moll. Arran d’això, l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament va contactar amb la “Consultoria Moscard Tigre”, una empresa dedicada al control a Mallorca de l’Aedes Albopictus (moscard tigre). Un entomòleg de la consultora va fer un estudi previ per constatar la presència del moscard al municipi i va trobar larves de l’insecte, entre d’altres indrets, al Col·legi Joan Mas. El dimarts 24 de setembre l’Àrea de Medi Ambient es va reunir amb aquest especialista i a hores d’ara s’està plantejant la seva contractació per fer un estudi més ampli i la posada en marxa de diferents mesures per reduir la seva presencia.

Que és el moscard tigre?

L’Aedes Albopictus és una mica més petit que els moscard més comuns a l’illa i se’l pot reconèixer perquè té retxes blanques i negres tant a les potes com a l’abdomen. Per la seva mida i la seva velocitat són molt difícils de veure. Volen baix i fan moltes picades, generalment per davall els genolls als adults o a tot el cos als nins. Les seves picades provoquen reaccions cutànies més intenses i, fins i tot, requereixen tractament mèdic. A més, a altres zones, són transmissors de malalties com el dengue o la febre groga.
Podem identificar la picadura d’aquest moscard perquè dura més i torna més vermella. També sol picar a pocs centímetres del terra. Si ens pica el primer que hem de fer és no gratar i després posar-hi aigua freda i una crema amb cortisona.

Quan i com va arribar a Mallorca?

Va ser l’any 2012 quan es va detectar la presencia d’aquesta especie invasora als municipis de Esporles, Marratxí, Bunyola i Palma. Des d’allà s’ha estès a la pràctica totalitat de l’illa. Aquest moscard cria a petits dipòsits d’aigua, per la qual cosa és probable que arribàs a Mallorca en forma larvària dins petites acumulacions d’aigua als cotxes o als contenidors que arriben per via marítima.

PUBLICITAT

Com es pot controlar?

Segons Joan Mayol, cap del Servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria de Medi Ambient, “el moscard tigre és una espècie que no erradicarem. Cap lloc del món ho ha aconseguit. Administracions i ciutadans podem prendre mesures per controlar-lo”.

Són molts els municipis de l’illa ja han pres mesures. A Pollença tot i que l’Ajuntament ha fet alguna petita campanya per xarxes socials, encara no ha pres mesures més serioses. Segons Mikel Bengoa, entomòleg de la consultoria Moscard Tigre, la primera passa és la col·locació de trampes arreu del municipi per quantificar els moscards del municipi. Després es procedeix a detectar els focus de cria en zones públiques, generalment embornals. Finalment es tracten aquests focus mitjançant un producte biològic per matar les larves. Tot i aquestes mesures Bengoa avisa que s’han fet estudis que han determinat que entre un 80 i un 90 per cent dels exemplars es reprodueixen dins propietats privades, per la qual cosa és important fer una campanya informativa perquè siguin els mateixos veïnats del poble els que preguin les mesures corresponents.

Aquesta espècia es reprodueix a acumulacions d’aigua molt petites, d’entre 10 cl i un litre. Poques vegades s’han trobat larves a dipòsits de més de 10 litres. És per això que es reprodueix principalment a zones habitades per humans, i no a albuferes com altres espècies. A més. Els moscards tenen preferència per criar en objectes obscurs que s’encalenteixen més fàcilment. Per aquest motiu és important evitar aquestes petites acumulacions d’aigua als corrals i terrasses entre els mesos d’abril i novembre.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT