ENQUESTA: REGALARÀS LLIBRES PER SANT JORDI? QUIN?

94


Dimarts 23 és Sant Jordi, antic patró de Pollença, però sobretot és la Diada del Llibre. Una festa que va començar durant la dècada dels 20 quan l’escriptor i editor valencià Vicent Clavel va proposar a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona, la creació d’un dia per promoure la lectura el mateix dia del suposat naixement de Cervantes, un 7 d’octubre. La proposta va arribar al rei Alfons XIII, que el 1926 va fixar el 7 d’octubre la “Fiesta del Libro”. Poc després, el 1930, aquesta data es va canviar al 23 d’abril, ja que aquest dia era el dia en que el 1616 moriren Cervantes, Garcilaso de la Vega i Shakespeare*. A Catalunya aquesta data coincidia amb Sant Jordi, on ja existia des de l’època medieval el costum de regalar-se roses entre els enamorats. Per això va ser allà on la diada va agafar un caire més popular i aviat s’instaurà el costum per part dels llibreters de col·locar paradetes als carrers i de regalar llibres a la persona estimada, a més d’una rosa.

Des del 1976 també és dona cada 23 d’Abril el Premi Miguel de Cervantes de literatura en castellà i el 1995 la UNESCO va fixar aquesta data per celebrar el Dia Internacional del llibre. Madrid, el 2001, va ser la primera Capital Mundial del llibre, mentre que aquest 23 d’abril ho serà Atenes.

Curiosament un 23 d’abril també moriren els escriptors Josep Pla i William Wordsworth. També és l’aniversari del naixement de Vladimir Nabokov i el nobel de literatura Halldor Laxness.

És cert que qualsevol dia de l’any hauria de ser bo per regalar un llibre, però ja fa molts anys que els illencs també hem adoptatquesta data per regalar cultura. Això sí, aquí no és un costum tan estès com a Catalunya. Per aquest motiu a l’enquesta d’aquesta quinzena demanam als nostres lectors si tenen el costum de regalar llibres el 23 d’abril i, ja que hi som, quins llibres regalaran o voldrien que els regalassin.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT