ENQUESTA: PICORNELLS I PROPIETAT

948
Foto: Xesca Serra

Quan el mes d’agost va ploure, més de dos pensaren en els bolets: blaves, picornells, esclata-sangs… amb què omplirien els paners en arribar la tardor. Bono, idò, ja hi som!

Aquest cap de setmana s’han vist cotxes de cercadors a les voreres dels camins i, sobretot, fotos de picornells, blaves, gírgoles i, fins i tot, esclata-sangs a les xarxes socials la qual cosa sempre et deixa la mosca darrere l’orella sobre si són d’enguany. En fi… els bolets han rebentat i, un any més, retorna l’etern problema: qui són els propietaris dels picornells…?

Per als cercadors i emparant-se en què els bolets són silvestres, la propietat del “producte” és de qui els troben com els caragols, els espàrrecs i altres productes que dona la terra sense haver-los sembrats.

Aquesta versió dista molt dels propietaris d’alzinars i altres agres on neixen bolets. I és que, no només ells paguen parets i altres formes de tancament de les finques (algunes vegades gens respectades pels furtius que hi van a collir els bolets), sinó que també religiosament cada any paguen els impostos pertinents. Fet i fet, no és estrany que aquests propietaris, més encara si són cercadors, considerin que els bolets són seus. I és que no té nom que, amb el que costa mantenir uns terrenys ara mateix, no puguin menjar bolets, perquè algú s’ha avançat.

PUBLICITAT

Ben segur que, entre el blanc i el negre, hi ha una extensa gama de grisos. Per exemple, els caçadors poden anar a caçar a aquelles finques on hi ha un vedat de caça, perquè han arribat a un acord amb els propietaris d’aquells terrenys per cedir-los aquesta activitat.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT