ENQUESTA: INCLOURE LES DONES AL SIMULACRES DELS MOROS I CRISTIANS

1480


Pollença és un poble de fortes tradicions i segurament és un dels municipis de les illes amb més quantitat de festes, més arrelades i amb més participació de totes les Illes. Aquest és un dels elements que provoca que la identitat com a poble dels pollencins vagi molt unida a aquestes festes. És a dir, les festes són un dels bastons més forts sobre els que recolzam la nostra manera de ser i de pensar. Pocs són els pollencins que no han sucumbit a la tentació de parlar amborgull de les nostres festes quan tenim una audiència forana.

Fa quasi tres dècades, tan aviat com assumirem el canvi que suposà la mort de Franco i tot el país es va omplir d’aires de canvi, a Pollença ens sumirem en un procés de recuperació i, sobretot de democratització de les festes. Es recuperaren els Cossiers i la resta els personatges principals de totes les festes deixaren de ser “fills de”, a ser persones triades o bé per votació, o bé per sorteig. De llavores qualsevol pot ser àguila, cavallet o Joan Mas.. En definitiva es va traslladar l’esperit de canvi i de progrés, a la tradició i, vist en perspectiva, no és arriscat afirmar que aquests canvis no feren més que donar un major impuls a les festes.

Pot ser d’aquí a un parell de dècades, quan puguem veure el present amb la mateixa perspectiva, també considerem que els darrers anys de la dècada de 2010 hi ha un nou esperit de canvi. Però un canvi no encaminat a la democratització de les festes, sinó a la feminització. És evident que les festes de la Patrona, i en especial el simulacre, tenen un marcat esperit androcèntric. És a dir, que estan configurades al voltant de figures masculines. Per això cada vegada s’alcen més veus a favor que aquest canvi es produeixi. Però la qüestió és com fer-ho.

Per això a aquest número del PUNT iNFORMATIU POLLENÇA formulam als nostres lectors les següents qüestions:


PUBLICITAT

 

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT