ENQUESTA: COM CREUS QUE HAURIA DE SER LA GESTIÓ DEL CAMÍ DE TERNELLES?

1951
Ortofoto de Cala Castell i el Castell del Rei

Independentment de les interpretacions que es puguin fer de les diferents resolucions judicials, a PUNT iNFORMATIU POLLENÇA volem saber que opinen els pollencins del camí de Ternelles. Per això aquesta quinzena plantejam la següent pregunta: Com creus que hauria de ser la gestió de Ternelles?. Al següents enllaços podeu deixar el vostre vot i també comprovar el resultat provisional de l’enquesta.

Cronologia dels fets ocorreguts les darreres setmanes

  • 26 de gener 2018. La propietat va anunciar que a partir del dilluns 29 de gener només deixaria passar aquelles persones amb un permís sol·licitat mitjançant la web visitaguiadaternelles.com. Aquesta pàgina la gestiona la Fundació Vida Silvestre de la Mediterrània i els permisos només deixen accedir al camí amb un guia de la Fundació i en uns horaris i dies determinats. Un dels motius d’aquesta decisió, segons un comunicat fet públic per la propietat, és que entram en una època especialment sensible per a la cria dels voltors negres i per altres espècies.
  • 29 de gener de 2018. Set excursionistes amb permís municipal es dirigiren a la barrera i se’ls va impedir el pas. Davant la presència d’agents de la Policia Local, que ja es trobaven allà, la propietat va deixar entrar les persones que tenien permisos municipals (ajpollenca.net/ca/contacte/autoritzaci%C3%B3-ternelles).
  • 31 de gener de 2018. Dues persones amb permís municipal arribaren a la barrera i se’ls va impedir el pas. Davant aquesta situació, i tal com havia aconsellat el batle de Pollença, cridaren a la Policia Local. Els agents es personaren a l’entrada de la finca però es limitaren aixecar acta de l’ocorregut sense ordenar que es deixàs passar als excursionistes. Per tant, no pogueren passar.
  •  7 de febrer de 2018. Segons la propietat fa una setmana que ningú amb permís municipal entre a Ternelles. D’altra, tot i que des de l’Ajuntament adverteix a tots als autoritzats de la possibilitat de cridar a la Policia Local en cas de no poder passar, ningú ha donat avis des de fa una setmana.

Així a hores d’ara no es pot accedir a Ternelles si no és sol·licitant una visita guiada a la FVSM. L’Ajuntament de Pollença està estudiant la conveniència de denunciar formalment aquesta situació.

Imatge de la manifestació que va tenir lloc el 2008 reivindicant l’obertura del camí de Ternelles. Foto: Joan Ramon Bosch

Que diuen les darreres resolucions judicials?

Les darreres sentències del Tribunal Suprem l’abril del 2017 sobre el camí de Ternelles dónen lloc a diverses interpretacions.

PUBLICITAT
 • Febrer 2015. El Tribunal Suprem reconeix que el camí és privat però que existeix una servitud pública que ha de gestionar l’Ajuntament.
 • Setembre 2015. El TSJB anul·la la sentència del Tribunal Suprem basant-se en què, segons el PORN, Cala Castell i el Castell del Rei estan dins zones d’exclusió i no s’hi pot accedir. Per tant no te sentit deixar passar pel camí si tanmateix no es pot arribar a la costa.
 • Agost 2016. El Govern Balear modifica la Llei d’Impacte Ambiental i obre la porta a què es pugui accedir a les zones d’exclusió amb autorització prèvia de la Conselleria de Medi Ambient.
 • Abril 2017. El TS sentencia que sí que es pot accedir al camí però que l’Ajuntament ha d’adaptar el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU), admetent així que no es pot accedir a les zones d’exclusió.
 • Desembre de 2017. El TSJB envia un requeriment a l’Ajuntament en el qual es donava un termini de deu dies per adaptar el PGOU. Com que l’Ajuntament no ho fa, la propietat interpreta que la servitud pública del camí queda anul·lada.
 • Gener de 2017. L’ajuntament respon que està elaborant un informe que demostra que no existeix cap problema medi ambiental per accedir a les zones d’exclusió. Aquest informe permetrà a la Conselleria de Medi Ambient autoritzar el pas a les zones d’exclusió. Amb aquesta autorització l’ajuntament adjuntarà una memòria ambiental a l’adaptació del PGOU amb la qual finalment es podrà accedir al camí i a les zones d’exclusió.

Tot i que cap municipi de la Serra ha adaptat encara el PGOU al PORN, existeix la possibilitat que l’Ajuntament de Pollença sigui sancionat per no fer-ho, tal com va requerir el TSJB.

El camí de Ternelles al Parlament Europeu

El 2016 la Fundació Vida Silvestre del Mediterrània (FVSM) va denunciar al Parlament Europeu una rebaixa en la protecció de la fauna de la Serra de Tramuntana. Més concretament la modificació de la Llei d’Impacte Ambiental que podria permetre l’accés públic a les zones d’exclusió on nidifiquen els voltors i altres especies. En resposta al requeriment del Parlament Europeu la Conselleria de Medi Ambient ha elaborat un informe on denuncia els interessos particulars de la FVSM i els vincles existents amb la família March, propietària de la finca de Ternelles. Al mateix informe és demostra que en aquests anys de visites autoritzades per l’Ajuntament, s’ha incrementat la nidificació i la presència de voltors.

[typeform_embed type=”embed” url=” https://pippollena.typeform.com/report/EOVirr/RS1XfGFXniZDTXfb”]

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT