EMOTIU ACTE EN MEMÒRIA DE JOAN LOSA CAMPOMAR, ABANS DE REPOSAR AMB LA SEVA ESTIMADA TERESA

163
Restes de Joan Losa Campomar. FOTO: Alternativa per Pollença

Pollença va retre un emotiu acte en memòria del pollencí assassinat pel franquisme, Joan Losa Campomar, abans que les seves restes reposin a Barcelona amb la seva estimada esposa, Teresa.

Mai no havia sonat amb tanta solemnitat l’Himne de Riego que interpretaren un grup de músics de la Banda de Pollença dins la Sala de Plens, amb què començà l’acte de reconeixement institucional a Joan Losa Campomar, les restes del qual han pogut ser identificades entre els cossos exhumats a la fossa del cementeri de Porreres.

El regidor de Cultura, Miquel Àngel Sureda, va ser el primer en prendre la paraula d’un acte carregat de simbolisme, ja que “aquest és també un acte en homenatge a totes les víctimes del franquisme”. A més a més, Sureda va tenir paraules de record “pel dolor que suposà la desaparició de Joan Losa per a tota la seva família”.

A continuació, el Doctor en Història, Pere Salas, va parlar de la faceta pública de Joan Losa Campomar; aquell jove pollencí, mecànic dentista de professió, que representava una classe mitjana incipient. Salas va contextualitzar el moment històric en què es produí l’assassinat: “Joan Losa fou assassinat pels falangistes”, va dir i va recordar que, com a persona compromesa amb la democràcia, milità a Esquerra Republicana, “un partit moderat”, puntualitzà Salas.

PUBLICITAT

Visiblement emocionada pel moment i per les circumstàncies, la néta de Joan Losa, Maite Blázquez Losa, va agrair totes les persones i institucions que fan possible la recuperació de la memòria històrica. Maite Blázquez va dubtar que s’hagi acabat amb el franquisme i va assegurar que continuarà treballant perquè es puguin identificar totes les persones que, com el seu padrí Joan, desaparegueren en el silenci de dècades.

Després d’aquestes valentes paraules, Maite Blázquez Losa va parlar de la part humana del seu padrí Joan Losa Campomar. Des d’aquell jove pollencí que va anar a estudiar de mecànic dentista a Barcelona. D’aquell al·lot que s’allotjava a la barriada de Gràcia, davant per davant la casa de qui es convertí en la seva esposa, Teresa. Del festeig, del casament, de les circumstàncies en què es produí el retorn a Pollença i de la trista tornada cap a Barcelona. Maite va tenir parlar de la relació amb la família mallorquina, el Losa que encara viuen a Palma. I de manera molt especial va confessar que “hem tengut dubtes sobre si enterrar les restes de l’avi aquí, a Pollença, però després de pensar-hi molt amb la família creiem que ha de reposar a Barcelona, al costat de la meva àvia, la seva estimada Teresa”.
Acte seguit, una amiga de la família va llegir un text escrit per la mateixa Maite Blázquez Campomar tot just saber que les restes del seu padrí Joan Losa Campomar havien pogut ser identificades.

Sens dubte un dels moments més entranyables, i dolorosos, va ser la lectura d’algunes de les cartes que Joan Losa Campomar va escriure a la seva estimada Teresa des de la presó de Can Mir. Les lletres foren llegides a diferents veus i escarrufà sobremanera la darrera carta; un text carregat d’optimisme, perquè li havien comunicat el seu alliberament. Per segons la Sala de Plens es glaçà, tothom sabia que aquella era la sentència de mort.
Tres punyents poemes en la veu de Francesca Palou “Paiaia” donaren pas al final de l’acte que clausurà el batle, Miquel Àngel March, amb paraules de condol per a la filla de Joan Losa Campomar que, per raons d’edat, va quedar a Barcelona, i per a tota la família. A més a més, March destacà la importància de continuar obrint fosses per tancar les ferides del franquisme.

El Cor de Pollença va tancar l’acte amb “El cant dels ocells”.

Durant tota la setmana, a Batlia, hi haurà un llibre perquè tothom que vulgui escriure algun tipus de dedicatòria a Joan Losa Campomar, ho faci. Posteriorment, aquest llibre serà enviat a la seva família.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT