ELS PREMIS POLLENÇA DE LITERATURA 2020 JA TENEN GUANYADORS

609
El poeta Josep Gerona, Premi Pollença de Poesia 2020.

Avui dimecres 11 de novembre, els jurats dels Premis Pollença de Literatura han fet públics els noms dels guanyadors en la modalitat de narrativa i de poesia d’aquest 2020. Es tracta dels escriptors Sandra Freijomil i Josep Gerona, guanyadors dels Premis Pollença de Narrativa i de Poesia respectivament.

L’escriptora Sandra Freijomil ha merescut el premi de narrativa per la novel·la Les mares no abandonen, mentre que Josep Gerona s’ha fet amb el premi de poesia amb el poemari El no-res perdura sempre.

Convocats per l’àrea de Normalització Lingüística de l’ajuntament del Pollença, els Premis Pollença de Literatura 2020 han comptat amb una participació excepcional. De fet, s’ha superat el nombre d’originals presentats en edicions anteriors. I no només això, sinó que han arribat obres des d’Âustria, Regne Unit, Alemanya, Dinamarca, Estats Units i Canadà.

L’escriptora Sandra Freijomil, Premi Pollença de Narrativa 2020.

El Premi de Narrativa

El jurat de l’XI Premi Pollença de Narrativa estava format per Sebastià Alzamora Martín, Laura Gost Seguí i Manuel Baixauli Mateu. Després de valorar els vuitanta-un originals presentats, han destacat la qualitat d’alguns dels originals presentats. Això no obstant, la seva veu va ser unànime a l’hora de concedir el premi a Les mares no abandonen de Sandra Freijomil Tramunt.

PUBLICITAT

Segons expliquen els membres del jurat, “aquesta novel·la subjuga els lectors per la profunditat humana de les protagonistes, per l’emotivitat dels diàlegs i les situacions i per una prosa vigorosa i plena d’imatges memorables”. Les mares no abandonen és una història de mares i filles que es veuen obligades a compartir ferides. I la millor manera de narrar les ferides és deixar, com ho fa aquesta novel·la, “una cicatriu en la intel·ligència dels lectors”. En aquest sentit, “hi ha un alt grau d’intimitat, complexitat, contradicció, humanitat i sensibilitat en la narració i en els vincles entre els personatges femenins”, afegeixen.

Les mares no abandonen és una novel·la d’una gran profunditat emocional i que deixa “una empremta duradora en el lector, el qual s’ha vist sacsejat per tota aquesta intensitat literària mentre llegia”.

El jurat afirma que “els personatges estan molt ben traçats i escapen del simplisme i dels traços gruixuts, de tal manera que les dones protagonistes i els llaços que les uneixen resulten versemblants i honests”. És una novel·la que evita, afegeixen, “els estereotips i que compleix amb tot allò que esperam en llegir un bon llibre, ja que ens fa pensar, sentir, patir i gaudir”.

El Premi de Poesia

El jurat del X Premi Pollença de Poesia estava format Marcel Riera Bou, Laia Martínez López i Antoni Xumet Rosselló. Després de valorar les noranta-sis obres presentades, acordaren per unanimitat que l’obra guanyadora fos El no-res perdura sempre de Josep Gerona Fumàs.

“El llibre és una meditació sentida, però no sentimental” sobre la pèrdua d’una filla estimada. Des de la premonició fins a l’assumpció, El no-res perdura sempre detalla un procés ple de dolor “amb emoció i delicadesa”, en què la ferida del temps només troba refugi en la música i les lectures pautades pels poemes.

Gran nombre d’originals

Cal assenyalar que aquesta convocatòria ha superat amb escreix el nombre d’originals presentats en anys anteriors. De fet, els ha quadruplicat. Així, s’han rebut noranta-sis obres a la modalitat de poesia i vuitanta-una a la de narrativa.

Sobre la procedència de les obres, s’ha de destacar també que ha estat molt diversa. Per una banda, n’han arribat d’arreu dels Països Catalans, però també d’altres indrets com Àustria, Regne Unit, Alemanya, Dinamarca, Estats Units i Canadà. Hi ha representació de les quatre illes i de moltes comarques tant del País Valencià com de Catalunya, d’on arriben la majoria dels originals.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
TOT MARCO digital