“ELS POLLENCINS SOM MOLT CARAGOLERS” 

1186
El cuiner Dani Nonato, actualment treballa a la cuina del restaurant U Plaça.

Aquest 2020 les pluges d’abril han estat abundants, però els cercadors no han pogut sortir de casa per anar a cercar els caragols que, de ben segur, ha eixit per les voreres dels camins. Això no obstant, qui vulgui menjar caragols per Sant Marc (dia 25 d’abril, dissabte) té dues possibilitats: comprar-ne i cuinar-los a casa, o comanar-los a algun dels restaurants de Pollença que en cuinaran i els serviran a domicili. 

Per saber quatre coses sobre els caragols i la seva gastronomia, puntinformatiu.cat ha parlat amb el jove cuiner pollencí, Dani Nonato, que, fins i tot, ofereix una recepta per a qui s’animi a fer caragols a casa. Tot i que avisa que “duen molta feina”. 

Des de ben petit, li ha agradat el món de la gastronomia i feinejar per dins la cuina. Actualment, Dani Nonato i Guillem Vives Luís són els responsables de la cuina del restaurant U Plaça, un dels llocs on fan caragols a Pollença. 

Foto: Jordi Fiol.

Sabeu l’origen d’aquest costum de menjar caragols i, més concretament, de fer-ho per Sant Marc? 

PUBLICITAT

Jo crec que els caragols vénen d’una cuina molt ancestral i humil. Els mesos primaverals com abril, que és un dels mesos més plujosos de l’any i a la vegada assolellat, és quan el caragol treu les banyes i surt a passejar. De manera que és el moment de poder fer una bona recol·lecta. 

És commemora Sant Marc menjant caragols i, com diuen, que el que menja caragols per Sant Marc no quedarà “tocat”, no patirà cap malaltia, etc. La gent en menjar per gaudir d’una bona salut de franc. 

Hi ha moltes receptes de caragols 

De receptes, n’hi pot haver moltes. És clar que cada poble té la seva forma de cuinar-los i els ingredients per fer-los. 

De fet, hi ha diverses maneres de cuinar-los, tant es poden fer com els feim a Mallorca escaldats, amb brou i un bon allioli de patata, secs a la llauna com fan a Catalunya o com a complement dins un arròs… 

Com és la recepta que cuinau? 

Jo cuin la típica mallorquina, amb brou de carn i les herbes mallorquines pertinents per fer uns bons caragols, que s’han d’acompanyar d’un allioli de patata, com he dit abans, i d’una bona copa de vi. 

És la variant típica de Pollença? 

Si et som sincer no ho sé ben cert. Crec que no és el típica pollencina. Allò que te puc assegurar és que els pollencins som molt caragolers. 

És cuina de tradició. És el tipus de cuina que va passant de generació en generació. No hi ha res com la cuina de la padrina. Cada cuiner té el seu secret i el seu punt. 

Quin és l’ingredient indispensable per fer uns bons caragols? 

Saber fer un bon brou amb productes de la terra, seguint les passes que necessiten i tenir paciència! 

Els caragols és un d’aquells plats que s’han de menjar amb molta gent i amb un bon vi. Enguany la primera part no podrà ser. Quin vi recomanaríeu per maridar amb un plat de caragols? 

Estam en uns moments difícils per a tots. Però això no vol dir que no puguem respectar la tradició. Hem de quedar a ca nostra, sí, però menjar caragols és la millor manera de disfrutar del dia de Sant Marc. Per acompanyar uns plat de caragols, recomanaria una bona copa de vi mallorquí, un criança, com pugui ser un “Es pujol de Maria” o un Mortitx rodal pla. 

Finalment, sé que sou cuiner i heu de guardar el secret professionalperò que no ens diríeu una recepta de caragols per fer a casa? 

Clar que sí! 

Els caragols duen molta feina, així que jo recoman comprar-los nets. Així i tot els hi donarem una primera bullida per llevar les impureses que puguin dur. Tirarem l’aigua i tornam a omplir l’olla d’aigua fins a cobrir-los. Afegim les herbes (fonoll, herba sana, moraduix, herba caragolera), un os de camallot [cuixot per als que no són pollencins] i pebres coents. Tot depèn de la quantitat de quilograms que en facemPosam l’olla al foc i feim bullir una hora i mitja, aproximadament. 

Ara toca fer el brou de carn. El podem fer amb pollastre, gallina, ossos de porc… i les hortalisses que s’utilitzen per fer un brou (porro, ceba, pastanagó, tomàtiga i alls). El farem bullir una hora i mitja aproximadament i, quan estigui llest, els colam. 

Llavors, feim un sofrit amb ceba, tomàtiga, llorer, sal i pebre bo. Afegim el caragols i el brou de carn fins que cobreixi els caragols. Podem afegir-hi un poc del brou de la bullida que hem fet amb les herbes. Tornam deixar bullir una horeta i, quan haguem aturat el foc, afegim dues cullerades d’allioli de patata. I a disfrutar de bona salut! 

Tapa de caragols.
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT