ELS NOUS INQUILINS DE L’ALBUFERETA

1135
Foto: Xesca Serra

La fotògrafa pollencina Francesca Serra ens ha enviat aquesta fotografia de flamencs a l’Albufereta, la zona humida que compartim Alcúdia i Pollença. La instantània ens ha agradat tant que no només volem compartir-la amb vosaltres, sinó que volem saber més coses sobre aquesta au fins ara “exòtica” en aquestes contrades. Per això, ens hem posat en contacte amb la directora del Centre de Turisme Ornitològic de la Gola, Cristina Fiol, i ens ha donat dades ben interessants sobre aquests nous veïns.

D’entrada, resulta que, “fins fa quatre hiverns, no era habitual veure flamencs. N’arribava algun de manera aïllada i no quedava. Ara no. Els primers flamencs arriben a la tardor, quan migren des de llocs com França, Doñana…, i queden aquí fins per la primavera. A més a més, ho fan en grups d’entre 40 o 50 individus”, apunta Fiol.

Foto: Xesca Serra

La raó per la qual, de fa un temps ençà, els flamencs s’han instal·lat a l’Albufereta, Cristina Fiol és molt prudent, ja que “aquest és un debat obert entre la comunitat ornitològica”. En aquest sentit, comenta que “hi ha gent que pensa que això és degut a la salinització de les llacunes, ja que a aquesta au li agraden les aigües més salabroses. Si els flamencs troben l’hàbitat que necessiten i l’aliment que mengen, queden. Ara bé, són hipòtesis. Que jo sàpiga, no hi ha res confirmat”, conclou.

Segons Fiol la salinització d’aigües com la de l’Albufereta és bo per unes espècies i xerec per altres, però en general l’homogeneïtzació dels hàbitats és dolent per la diversitat de fauna.

PUBLICITAT

Per acabar, li demanam si a la Gola, han vist flamencs i assegura que “tot ser un lloc d’aigua salada, és massa petit i tenen la gent massa prop, són aus tímides.”.

Qui vulgui més informació sobre les aus que visiten els diferents habitats del municipi pot acostar-se a partir del dissabte 1 de febrer al Centre de Turisme Ornitològic de la Gola. Tots els dilluns, dimecres i dissabtes entre les 9 i les 15 hores, l’ornitòloga Cristina Fiol atendrà a qualsevol persona interessada en aquest fascinant món.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT