ELS MERCATS S’AVANCEN A LA NOVA NORMALITAT AMB UNA NOVA ESTRUCTURACIÓ

331

Els mercats setmanals que, a Pollença es fan en diumenge i al Moll, en dimecres, s’avancen a la “nova normalitat” i, tal com es permès a la Fase 3, anuncien una nova estructuració amb la qual venedors i compradors es trobaran ja aquest diumenge 14 de juny.

El canvi més important respecte d’aquests mesos passats d’estat d’alarma és que les parades d’aliments deixen la plaça de ca les Monnares per ubicar-se a la via Pollentia. Alguns placers aquest diumenge passat es queixaven del canvi, perquè “ens sentim molt bé en aquesta plaça [per ca les Monnares], és espaiosa i és fàcil muntar i desmuntar”, explicaven alguns. Tanmateix, però, no tothom és de la mateixa opinió. De fet, segons el delegat de Mercats a l’ajuntament de Pollença, Miquel Llobeta, “s’hi han trobat bé, però alguns ja es queixaven que fa molt de sol”.

En qualsevol cas, però, no tornaran a la plaça Major, ja que “és impossible complir el distanciament que ens exigeixen les noves directrius dels mercats”, ha explicat Llobeta.

A la plaça Major, a partir d’aquest diumenge 14 de juny, hi haurà els llocs d’artesania, bijuteria i flors. I a la plaça de ca les Monnares i carrers adjacents, s’hi col·locaran els llocs de roba, sabates i altres estris com feien abans del confinament. Això sí, tant a la plaça Major com a la plaça de ca les Monnares, els llocs habituals es reduïran al 50 per cent que marca la nova normativa de mercats i que sembla es mantindrà durant la “nova normalitat”.

PUBLICITAT

Com s’organitza el 50 per cent?

Per complir amb aquest 50 per cent, tant de l’espai com dels placers, l’Ajuntament ha decidit que “els 23 de venedors del mercat d’agroalimentari vingui com ho han fet aquests darrers mesos. L’únic canvi és que es posaran a la via Pollentia, un espai que en temps de festa s’ha usat en el passat. Això sí, es posaran a cada banda de carrer, en dues tirades i, si no hi caben, entraran al carrer Alcúdia, Pius XI… No es posaran parades al mig”, ha puntualitzat Llobeta qui ha destacat que els venedors allà “disposen d’ombra que els mesos de calor és d’agrair”.

La decisió complicada ha estat escollir el 50 per cent de venedors ambulants d’altres mercaderies. Per això, l’Ajuntament ha optat per una postura salomònica. Així que el 50 per cent dels venedors ambulants habituals vendran un diumenge, i el 50 per cent restant vendran el diumenge següent. Aquesta alternança “permet donar resposta a tots els venedors als quals, ara fa un mes, els demanàrem si volien venir. Exceptuant tres casos, que directament agafaren una excedència, la resta ens varen contestar que tenien ganes de venir”, ha afirmat Miquel Llobeta.

Al Port de Pollença, s’apliquen les mateixes mesures i directrius. Ara bé, com que allà tant la plaça Miquell Capllonch com els carrers adjacents per on es distribueixen els marxandets són més amples, l’Ajuntament no s’ha topat amb el problema de l’espai.

Taxes reduïdes i moltes facilitats

De moment, els placers no hauran de pagar taxes per ocupar els seus llocs als mercats ni a Pollença ni al Port. Ara bé, a partir del mes de juliol, “hauran de decidir si volen continuar venint o volen deixar de venir. En aquest cas, els donarem la possibilitat de demanar una excedència fins més endavant”, ha comentat Llobeta.

Tanmateix, però, no serà fins al mes de setembre, quan l’Ajuntament cobri les taxes als placers. En aquets sentit, Llobeta explica que “hem fet un seguit de reajustaments i donat facilitats perquè puguin decidir si vénen o no vénen. Però les normes són les que són i no hem pogut donar més permissivitat que la que les normes ens permeten. A mi, m’hauria agradat baixar encara més les taxes, però no és possible”.

En definitiva, durant aquests mesos d’estat d’alarma, una part important dels venedors ambulants, o sigui aquells que no es dediquen a alimentació, no han pogut venir i, per tant, no pagaran les taxes d’aquests mesos passats. Però tampoc pagaran taxes fins al mes de setembre. A partir d’aleshores, pagaran unes taxes reduïdes. I és que els potencials clients d’aquest estiu de 2020 no són els mateixos que en estius passats.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT