ELS MAJORS HAN EXPERIMENTAT LA CRISI DE LA COVID-19 EN ESTAT PUR

289

La presentació de l’Anuari de l’Envelliment. Illes Balears 2020 ha posat de manifest que els majors han experimentat la crisi de la covid-19 “en estat pur”. Així ho ha manifestat la directora de l’estudi, la Doctora Carmen Orte.

En el transcurs de la presentació, s’han posat damunt de la taula molts dels problemes patits pels majors, sobretot a les residències. També s’han tractat les conseqüències d’aquelles activitats que s’han aturat per mor de la pandèmia de la covid-19. I, per suposat, no han faltat referències a qüestions de gènere i maltractament, entre altres.

La presentació ha anat a càrrec de la directora de l’Anuari de l’Envelliment i catedràtica de la UIB, la Doctora Carmen Orte i ha comptat amb la presència d’alguns dels autors dels capítols inclosos en el treball de 2020.

Salut, residències i altres dolències

D’una banda, el doctor Ferran Dídac Lluch ha repassat com s’ha viscut la crisi sanitària entre les persones majors de les illes Balears. A més de fer incidència a què l’edat és un factor que juga en contra en casos de contagis, ha destacat que els majors han viscut situacions molt greus de solitud, de falta de mobilitat…

PUBLICITAT

Per la seva banda, la directora insular de Gent Gran de l’IMAS, Sofia Alonso, ha afirmat que la paraula covid-19 s’ha relacionat amb les residències, contagis i defuncions. Això va impulsar l’IMAS a fer un canvi de model. Aquest fet es materialitzà en una aposta pel servei d’ajuda al domicili. Així, a més de reduir el risc de contagi, també es responia a la demanda de voler ser cuidats a casa. En aquest sentit, Alonso s’ha referit a un estudi de 2018, entre les persones que participen al Taller d’estimulació cognitiva, del qual es desprenia que la gent vol ser cuidada a casa.

I, finalment, la metgessa Maria Magdalena Femenias ha afrontat les dolències de maluc com a exemple d’una de tantes malalties que han patit la falta d’atenció durant el confinament.

Més enllà d’aquesta realitat, Femenias ha parlat de les conseqüències del confinament relacionades amb problemes de maluc. La Doctora Femenias ha conclòs que la prevenció de fractura de cadera és fonamental per a gaudir d’una bona qualitat de vida.

La catedràtica Carme Orte ha dirigit i presentat l’Anuari de l’Envelliment. Illes Baleras 2020.

La presentació

L’Anuari de l’Envelliment. Illes Balears 2020 ha tengut lloc el matí d’aquest dijous 19 de novembre, a l’edifici Gaspar Melchor de Jovellanos de la Universitat de les illes Balears. La roda de premsa de la presentació s’ha pogut seguir a través del Canal UIB i del Youtube UIB.

Han participat a la presentació la directora de l’Anuari de l’Envelliment i catedràtica de la UIB, Doctora Carmen Orte; el geògraf i assessor del comitè de l’Anuari de l’Envelliment, el doctor Ferran Dídac Lluch i Dubon; la directora insular de Gent Gran de l’IMAS, Sofia Alonso Bigler, i metgessa de medicina interna de Son Espases i membre de l’Associació Balear de Metabolisme Ossi, Maria Magdalena Femenías Sureda.

L’Anuari de l’Envelliment

L’Anuari de l’envelliment és el resultat de la col·laboració entre la Conselleria d’Afers Socials i Esports del Govern de les Illes Balears, el Departament de Drets Socials del Consell de Mallorca i la Universitat de les Illes Balears. És una iniciativa del Grup d’Investigació i Formació Educativa i Social (GIFES), del Departament de Pedagogia i Didàctiques Específiques, i de la Càtedra d’Atenció a la Dependència i Promoció de l’Autonomia Personal de la UIB, i té el suport de la Fundació Guillem Cifre de Colonya, de la Caixa d’Estalvis de Pollença, Colonya, i de la Societat Balear de Geriatria i Gerontologia.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
TOT MARCO digital