ELS INCENDIS D’AUSTRÀLIA: UNA FINESTRA AL FUTUR

145

Amb aquest article l’associacio per a la defensa del medi ambient Joves pel Canvi inicia una col·laboració quinzenal amb Punt Informatiu Pollença.

Joves pel Canvi – Estrella Bibiloni Rotger i Jaume Reus Bennàssar

Austràlia està patint un dels pitjors incendis de la seva història. Amb només 2 mesos i mig, s’han cremat més de 110 000 quilòmetres quadrats, superfície similar a la de Grècia, dels quals la majoria s’han cremat a Nova Gal·les del Sud.

A més, diverses fonts apunten que ja han mort fins a 1.000 milions d’animals durant els focs. Dels 100.000 koales censats al 2015, es calcula que n’han mort més de 30.000, suposant una disminució de més del 30 %, creant un dels majors reptes després dels incendis, la recuperació de bona part de la biodiversitat del país illenc.

PUBLICITAT

Per si això fos poc, es calcula que més d’uns 350 milions de tones mètriques de CO2 han estat emeses a l’atmosfera a causa dels incendis. Per a posar-ho en perspectiva, és la quantitat de diòxid de carboni que el país oceànic produeix en quasi un any.

Austràlia és un país sec i càlid al llarg de tot l’any. L’escassesa de precipitacions i una vegetació on hi predominen els arbusts, són les causes principals de que sigui el lloc ideal perquè hi sorgeixin incendis forestals, de manera que és un lloc on tradicionalment hi ha hagut una forta temporada d’incendis durant els mesos d’estiu. El problema és que el canvi climàtic, fet científic que qüestiona el govern del país austral, ha empitjorat considerablement les condicions. Amb uns pics de temperatures mai vists i unes fortes sequeres, els incendis no ha tardat en aparèixer, aquest cop, de condicions gegantines.

Quan es pensava que la situació no podia ser més catastròfica, apareixen les tempestes. Aliviant algunes de les zones més afectades i acollides pels bombers amb entusiasme, estan provocant greus inundacions per vàries àrees del país. A més, una tempesta de pols ha assolat Nova Gal·les del Sud amb vents de més de 100 quilòmetres per hora.

Aquests, són una mostra del que pot passar a Espanya durant la temporada d’incendis, degut a la similitud del clima i la vegetació en grans territoris de la Península.

La pregunta que realment ens hem de fer és: És normal aquesta situació? Què passarà en el futur?

Aquesta situació no és normal, ja que el canvi climàtic ha empitjorat la temporada d’incendis, comuna a Austràlia, fins a uns nivells mai vists. Però aquest no és el problema, ja que aquest és que això només és un tast del que vendrà. Està demostrat per múltiples organitzacions de caire continental i internacional (IPCC, EEA…) que el canvi climàtic serà la causa principal d’una climatologia més extrema i devastadora.

No és hora de posar-hi remei? Fins quan hem d’esperar? El temps corre i no ens donarà segones oportunitats.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT