ELS ESTÍMULS DE LA MEMÒRIA

247
Parella d’imatges de la farigola i de la parra corresponents al joc de Memory.

David Cifre León, Fitoterapeuta

D’entre tots els remeis tradicionals (aquells que s’han transmès oralment durant generacions i que hom repeteix com els refranys), les cues de pansa ostenten la fama d’ajudar a mantenir intacta i, fins i tot augmentar la capacitat de la memòria. Per bé que no hi ha evidència científica sobre aquest fet, alguns dels principis actius que conté la parra (Vitis vinifera L.) tenen, entre d’altres, propietats venotòniques i vasoprotectores, aportant una millora del rec sanguini i, per tant, afavorint la capacitat cerebral. El seu fruit, el raïm, és ric en vitamines i glúcids i és un poderós antioxidant. Tot plegat sembla que la ciència acaba coincidint amb la tradició, com tantes vegades.

La memòria

Aquesta mateixa ciència és la que ens explica que la memòria està basada en l’excitació elèctrica de determinats grups de cèl·lules nervioses, l’impuls elèctric de les quals es transmès, d’una neurona a una altra, mercès als neurotransmissors. Amb el pas dels anys i a mesura que anem acumulant vivències, el nombre de records augmenta i creem en el cervell nous circuits i xarxes neuronals cada cop més complexes per tal d’emmagatzemar records més rics en detalls.

Una de les plantes medicinals d’ús més estès al nostre país, i que conté, entre d’altres, algunes propietats beneficioses per a tractar les pèrdues de memòria, és la farigola (Thymus vulgaris L.). La farigola té la propietat d’enfortir els nervis i estimular les cèl·lules nervioses, afavorint la capacitat de la memòria i de la concentració, alhora que ajuda a alliberar els bloquejos mentals.

PUBLICITAT

Un dels seus olis essencials, el timol, a banda d’actuar sobre la circulació i els centres nerviosos exercint una acció que es manifesta en una major amplitud del pols, retarda l’inici de dolences pròpies de l’envelliment com ara la pèrdua de memòria, la demència i la pèrdua de visió. La seva acció tendeix a corregir el desequilibri entre els antioxidants i els oxidants que es produeix amb l’edat. Aquest oli essencial es pot prendre tant per via externa (en forma de banys, compreses, etc.) com per via interna (extracte fluït, càpsules, inhalacions, etc., així com les tradicionals a Catalunya sopes de farigola). Val a dir que cal anar amb compte amb l’essència, pel fet que pot donar lloc a reaccions al·lèrgiques, sobretot en infants i, a dosis elevades, fenòmens convulsius.

Memòria i fibromiàlgia

En el cas de les persones afectades de fibromiàlgia i/o síndrome de fatiga crònica, encara que hi ha constància de l’alteració en els nivells d’alguns neurotransmissors, com ara la serotonina, no existeix una evidència clara de pèrdua de memòria. Una de les teories que tendeix a aplicar-se per tal d’explicar els bloquejos i oblits que pateixen alguns pacients és el Paradigma de Brown-Peterson (1958). El Dr. Brown estudià l’oblit causat per una momentània distracció, i demostrà que com més temps passa des de l’estímul, menys se’l recorda quan en l’interval el subjecte és sotmès a estímuls distractius. En el cas de la FM, el dolor actua constantment com a estímul de distracció.

Memòria, activitat i bona alimentació

Un cop sabem que la memòria no es perd, cal no desesperar quan ens trobem amb un bloqueig o un oblit; respirem, pensem en qualsevol altra cosa, i deixem que allò que volíem recordar ens truqui a la porta del pensament i entri, encara que sigui a deshora.

És important mantenir-se actiu, tant intel·lectual com físicament. La memòria, com el cos, també es pot potenciar mitjançant l’exercici. És un procés progressiu que pot començar com un entreteniment (podem utilitzar un tipus de joc com ara el Memory, on cal trobar la parella d’una imatge que triem a l’atzar) i que, de mica en mica, ens permetrà anar recuperant i mantenint l’agilitat mental.

Una alimentació equilibrada que inclogui peix blau, oli verge d’oliva, germen de blat, les ametlles i les nous, i en la qual evitem el consum de greixos saturats, sucre blanc, alcohol i tabac, ens aportarà una correcta nutrició del cervell, fonamental per tal de mantenir les seves funcions en òptimes condicions.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT