ELS COSSIERS NO BALLARAN PER LA PATRONA, PERÒ ES BRINDEN PER PARTICIPAR A LA FESTA

889

Els Cossiers, a través d’un comunicat de premsa que podeu llegir íntegrament en aquest article, han comunicat que no ballaran el 2 d’agost, dia de la Mare de Déu dels Àngels, Patrona de Pollença, com han fet des que el 1981 varen ser recuperats després de dècades de no ballar-se. Això no obstant, l’organització d’aquesta dansa i festa pollencina, que avui mateix ho ha comunicat a l’Ajuntament, s’ha brindat a participar i fer possible la Patrona alternativa que, degut a la pandèmia de la covid-19, es pugui celebrar.

La decisió ha estat difícil, però per “responsabilitat, seny i coherència” s’havien d’evitar aglomeracions. Sense anar més enfora, aquest diumenge 21 de juny, s’hauria de celebrar el sorteig de la Dama dels Cossiers, cosa que moltes al·lotes pollencines tenen ben present, i, entre candidates i organització, fàcilment es podrien concentrar més de 100 persones.

Llavors hi ha tots els preparatius i la festa que, com bé saben els pollencins, concentra multitud de persones als diferents indrets on ballen els Cossiers el matí del 2 d’agost, dia de la Patrona de Pollença.

Tanmateix, però, aquesta decisió adoptada pels Cossiers després de valorar detingudament les circumstàncies, ha tengut molt en compte la guia dels Cossiers de Manacor que les passades Fires de Primavera, sense sortir a ballar, varen participar a la festa amb un document en el qual recollien la història d’aquesta etapa.

PUBLICITAT

Els Cossiers de Manacor, com els de Pollença, es varen recuperar a principis dels anys 80 i presenten coincidències amb els Cossiers pollencins. Per això, poden ser un exemple a seguir a l’hora de mantenir l’esperit dels Cossiers dins les festes de la Patrona que, com altres tradicions pollencines, es veuran afectades per la covid-19. A Manacor, com s’ha dit, varen recollir en un vídeo moments dels Cossiers des que es recuperaren fins a l’actualitat.

COMUNICAT DELS COSSIERS DE POLLENÇA

Els Cossiers de Pollença, a causa de les circumstàncies prou conegudes per tots, ens sap greu comunicar que enguany no sortirem a ballar el dia de la Patrona. Tampoc no se celebrarà el sorteig de la dama per a l’any que ve. Aquesta decisió es pren des de la màxima responsabilitat, prudència i seny que, en aquesta excepcional i delicada situació, creim, per raons manifestes de seguretat i salut cal adoptar.

El ball dels cossiers, avui en dia, no s’entén si no és dins un ambient de festa i de participació ciutadana. Sense aquest context que, sens dubte, en conforma l’essència, fa que no tengui gaire sentit cercar alternatives o fórmules  que  podrien resultar forçades o postisses i que, en definitiva, podrien desvirtuar, no només l’estètica, sinó també el vertader sentit que té aquesta dansa.

A més a més creim que seria injust que els balladors no ho poguessin viure amb les mateixes condicions que ho han fet els dels altres anys, especialment pel que fa a la dama, que només balla una Patrona, i trencar així la il·lusió d’entendre aquest dia com una fita única i especial.

Això no vol dir, però, que no puguin cercar-se maneres per tal que els cossiers, sense haver de ballar, puguin esser presents a les festes patronals d’enguany. 

Esperem que la tornada a la nova normalitat permeti que l’any que ve, n’estam ben segurs que sí, puguem gaudir dels balls dels nostres cossiers així com, des de l’any 1981, ens hem acostumat a veure’ls.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT