ELS CAVALLETS ESTRENARAN CAVALLS

809
Primer pla dels nous Cavallets amb les figures antigues al fons. Foto Fernando Perianes.
Primer pla dels nous Cavallets amb les figures antigues al fons. Foto Fernando Perianes.

Tal i com es va anunciar l’any passat tal dia com avui, els Cavallets, que enguany ballaran Mateu Soler Estrany i Antoni Miquel Bennàssar, estrenaran cavalls nous, unes figures que l’artesà Antoni Socies de Llucmajor ha realitzat a partir dels cavalls més antics que es conserven a Pollença, i que feia 27 anys que no sortien a la processó de Sant Sebastià.
Les figueres dels Cavallets, que avui es veuran en moviment i que ahir es varen presentar a la Sala de Plens de l’Ajuntament, són unes rèpliques exactes dels Cavallets que ballaren per darrera vegada ara fa 28 anys, unes figures que estaven en mal estat i que foren substituïdes per unes altres figures, més grosses i també més fidels a un cavall real. Des que es varen estrenar aquells cavalls, mai no han estat del gust dels pollencins en general. Tot i amb això se’ls ha tret profit.

Sant Sebastià a Pollença
La processó de Sant Sebastià sortirà des de la Parròquia, avui, dimecres 20 de gener, a les 19’30 hores i recorrerà els carrers més cèntrics de Pollença. Aleshores, començarà l’Ofici durant el quals els dos Cavallets, enguany representats per Antoni Miquel Bennàssar i Mateu Soler Estrany, ballaran l’Oferta. En acabar la celebració eucarística, els Cavallets tornaran ballar les Taules al voltant del fogueró de la plaça Major i a altres indrets entre els quals cal destacar la Sala de Plens de l’ajuntament de Pollença.
A més dels Cavallets, la festa de Sant Sebastià pollencina destaca per la presència de l’Estandard, que enguany portarà Martí Axartells i que obre la processó i que, durant l’Ofici, acompanya amb moviments sinuosos, i diferents per a homes i per a dones, durant l’adoració a les relíquies del sant advocat contra la pesta.
Tal i com s’apunta al programa de les Festes de Sant Antoni i Sant Sebastià a Pollença, la comissió organitzadora convida tots els qui han estat Cavallets i Estendards a anar a la processó.
L’any 2017, els Cavallets seran Josep Lorente i Sergi Gómez. En canvi, de moment, no hi ha candidat per dur l’Estendard, així si algun jove que representar aquesta figura per Sant Sebasità de l’any que ve, es pot posar en contacte amb l’organització.

Els nous Cavallets
Els nous Cavallets es varen presentar el passat 19 de gener, a la Sala de Plens de l’ajuntament de Pollença. Durant l’acte, es va recordar que havia estat una iniciativa de l’anterior equip de govern i de la direcció del Museu de Pollença, on els antics Cavallets, com les Àguiles antigues, s’exposaran a la futura “Sala Pollença”.
Segons va explicar el co-director del Museu, Andreu Aguiló, la bona feina feta per Antoni Socies amb les Àguiles, va empènyer a renovar els Cavallets, o sigui que “una iniciativa va dur l’altra”.
Els nous Cavallets estan fets en fibra de vidre, un material que resisteix molt millor la humitat i la pluja, així com els canvis de temperatura, que la pasta de cartró amb què estan fets els Cavallets antics, que són els que es mostraran al Museu. Pel que fa als Cavallets que sortiren fins l’any passat, no se sap que se’n farà. De moment, estan guardats en una sala de la Parròquia.
Aquestes figures noves dels Cavallets han costat a l’ajuntament de Pollença 5.000 euros.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT