ELS CALENDARIS D’ADVENT, UN NOU COSTUM MOLT ADEQUAT AL NADAL

472

La mundialització integra costums d’arreu del Món a racons com ara Pollença que, amb més o manco fortuna, s’amalgamen amb els propis com ha passat des dels segles del segles, encara que, en l’actualitat, fan més via.
El Nadal és, molt probablement, la festa mundial per excel•lència, si més no en aquest nostre món occidental. Poc a poc el Nadal tradicional s’ha vist ampliat amb nous elements que han enriquit la festa, aquesta festa que té quelcom de principi, de renovació…
Els Calendaris d’Advent és un dels elements més populars del Nadal als països de Nord d’Europa. Es tracta d’un calendari que es regala als infants que marca el compte enrere fins a Nadal amb una sorpresa amagada dins cada una de les 25 caselles de l’almanac. Per això mateix, resulten un nou costum molt adequat al Nadal pollencí, ja que recullen aquell esperit de fer presents als infants com els Reis i, més recentment, Santa Claus.
Primer de tot, però, què és l’Advent?
L’escriptor pobler Alexandre Ballester, en un article titulat “Inici de l’Advent” en un article de lamalla.net, recordava que, a la Roma precristiana, l’adventus era “un temps sagrat dedicat a l’arribada d’un déu o d’una deessa” i que “el cristianisme va adoptar el mot adventum, arribada, per designar inicialment, l’encarnació de crist i, l’Advent va arribar a definir el temps litúrgic que precedeix el Nadal. La primera referència d’aquest període, al cristianisme occidental, data de meitat segle VI”.
Per tant, “en la religió cristiana, l’Advent és el temps litúrgic de quatre setmanes que marca el compte enrere per a la celebració de l’arribada del naixement de Jesús”, com diu Manel Carrera i Escudé a l’article de la web festes.org “L’Advent. De les tenebres a la llum”.
L’inici de l’Advent s’escau el diumenge més immediat a Sant Andreu (30 de novembre), això és entre el 27 de novembre i el 3 de desembre, i marca l’inici de l’any litúrgic cristià, però, sobretot, és el sus de bona part de les manifestacions pròpies del costumari del Nadal.
Una d’aquestes manifestacions pròpies de l’Advent i, per tant, del Nadal, són els calendaris d’advent que, més enllà dels anys 20 del passat segle XX, s’incorporaren a la tradició nadalenca del Nord d’Europa.
Carrera i Escudé apunta que “es tracta d’un calendari de 25 finestretes o caselles, superposades en un dibuix o fotografia amb motius nadalencs, que marca el compte enrere fins arribar al 24 de desembre”.
Com ja s’ha dit, es tracta d’un calendari que es regala als infants, perquè cada dia obri una casella i s’hi trobi una sorpresa (xocolatina o altra llepolia). I, evidentment, en aquest cas, el compte enrere s’inicia l’1 de desembre!
De Calendaris d’Advent, se’n poden trobar de tot tipus: de fusta, de llauna, de roba… i, fins i tot, de paper com els que venen en algunes botigues d’alimentació. Els primers s’han d’emplenar cada any amb les llaminadures, els altres són d’un sol ús i ja estan a punt per iniciar el compte enrere.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT