AIXÍ SERÀ LA NOVA SEU DE COLONYA A LA FÀBRICA DE CAN MORATÓ

1392
Imatge de l'avantprojecte guanyador

L’equip format pels arquitectes Jordi Badia i Erik Herrera serà l’encarregat de convertir l’antiga fàbrica de Can Morató en la nova seu social de la Fundació Guillem Cifre de Colonya. El seu avantprojecte, titulat “Atlas” ha estat el seleccionat per un jurat format per cinc representants del Consell d’Administració de Colonya, un representant d’ARCA i quatre arquitectes de reconegut prestigi: els Srs. Rafael Moneo, Elies Torres, Lluis Clotet i Pere Nicolau.

Imatge de l’avantprojecte “Atlas”. Font: baas.cat

La decisió s’ha donat a conèixer avui de matí a l’oficina Colonya ubicada al carrer conqueridor de Palma. Després d’una setmana de reunions i de visitar l’antiga fàbrica el divendres passat, el jurat ha seleccionat l’avantprojecte “Atlas” d’entre un total 12.

Imatge de l’avantprojecte “Atlas”. Font: baas.cat
Imatge antiga de la fàbrica de catifes de can Morató

A la web de l’estudi d’Arquitectura Baas, de Jordi Badia, els arquitectes defineixen l’avantprojecte “Atlas” de la següent manera:

La necessitat de rehabilitar la totalitat de les naus, independentment de la dimensió del programa, ens obliga a gestionar l’escreix. La proposta parteix del dibuix d’aquests buits al voltant del pati central, generant una constel·lació d’espais que permeten multiplicitat de recorreguts i transparències. Aquests espais buits-rehabilitats, s’aprofiten per ocupar tot el recinte al voltant d’un pati amb els mateixos recursos, evitant zones tancades i enriquint l’ús de la resta d’espais. Funcionalment, l’ús que sempre és mutable, podrà anar creixent apropiant-se de manera molt senzilla d’aquests buits, de manera independent. La proposta reconstrueix en formigó clar, algunes parts de l’edifici que s’havien perdut per tal de recuperar el caràcter i dignitat originals.

PUBLICITAT

Les naus s’ocupen amb els quatre usos principals situats en els quatre extrems: museu, sala polivalent, administració i arxiu. Les perforacions permeten que tots els espais connectin amb el pati central i el jardí. A la nau final que tanca el conjunt, es proposa un jardí clos. El projecte no pretén retornar l’edifici a un temps passat. El que vol és reconèixer tots els moments que ha viscut al llarg del temps i reconèixer els valors que en algun moment ha tingut, construint un edifici amb memòria.

Imatge de l’avantprojecte “Atlas”. Font: baas.cat

El segon premi ha recaigut en la proposta “Oasi” de Ted’A Arquitectes, mentre que el tercer premi s’ha atorgat a l’avantprojecte presentat sota el lema “Una nova catifa cap a l’esdevenidor” de Junquera Arquitectos.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT