EL VIATGE DEL BOT “EU MOLL” DEL PORT POLLENÇA FINS AL MUSEU MARÍTIM DE MALLORCA

367
L'"Eu Moll" instal·lat a la sala de les Barques, a la seu central del Museu Marítim. Foto: Museu Marítim de Mallorca

Na Joana Far i sa mare, na Catalina Pons, no s’ho esperaven. Quan ahir arribaren a Palma a signar la donació del bot “U Moll” al Museu Marítim de Ses Voltes es trobaren amb fotògrafs, la Consellera de Cultura, Bel Busquets, i el director del Museu, Albert Forés, que les estaven esperant. Aquest fet que demostra la importància que aquesta donació ha tingut pel Museu Marítim de Mallorca que fa tan sols un més va inaugurar la seu central de Ses Voltes. Així, des d’ahir l'”U Moll” pot ser visitat per tothom a sala de les Barques.

Joana Far i la Consellera de Cultura, Bel Busquet, signant la donació del bot. Foto: Museu Marítim de Mallorca

Joana Far explica la curiosa història d’aquesta embarcació que ha estat els darrers 20 anys davall una porxada a la seva finca. El bot va ser construït al voltant de 1920 pel mestre d’aixa Miquel Moyà, que tenia el taller al carrer Joan XXIII del Port de Pollença. Durant anys va ser propietat de l’amo en Llorenç “del Forn”, que el va tenir molts anys amarrat al mollet de l’hotel Daina. L’any 1979, son pare de na Joana, en Sebastià Far, el va adquirir i li va encomanar a Miquel Clamor la seva restauració i matriculació, ja que fins aleshores el bot no tenia cap tipus de papers.

Far explica que el mes de novembre de l’any passat, quan decidiren llogar la finca, son pare, Sebastia Far, no el volia deixar allà, volia donar-lo a un lloc on el conservassin i a on altra gent el pogués gaudir. “Un dia verem un article del Museu Marítim i vaig enviar un email pensant que no em contestarien. Em demanaren una foto i quan veren la matrícula em cridaren tot d’una perquè va resultar que el tenien catalogat, però no sabien on es trobava. Després d’un procés molt llarg ahir el vengueren a cercar i ens digueren que haviem d’anar a Palma a signar” conta Joana Far.

Els mestres d’aixa del Consell de Mallorca supervisaren tot el transport. Foto: Museu Marítim de Mallorca
Joana Far i Catalina Cladera amb el director gerent del Museu Marítim de Mallorca, Albert Forés. Foto: Museu Marítim de Mallorca

Segons Far, el bot estava tan ben restaurat i en tan bones condicions que els mestres d’aixa del Consell de Mallorca no li han hagut de fer res, “només li han hagut de llevar la pols”, i afegeix “estem molt contentes, perquè ara estarà ben conservat i el podrem anar a veure amb els nets”.

PUBLICITAT
L’Eu Moll” arribanrt al Museu Marítim. Foto: Museu Marítim de Mallorca

La importància de la peça és que és un del pocs bots descobertats que es conserven d’aquesta tipologia en bones condicions. Ara l’embarcació està exposada a la sala de les Barques de la seu central del Museu de Mallorca al Centre Cultural de Ses Voltes juntament amb el llaüt, el gussi i la pastera.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT