EL TANDEM MARTÍ/TOMEU HA DONAT BONS RESULTATS

680
Martí Roca. Candidat a la batlia de Pollença per El PI.
Martí Roca. Candidat a la batlia de Pollença per El PI.

Eva Cerdà

El candidat d’El Pi – Proposta per les Illes, Martí Roca, va néixer a Palma, però es considera pollencí: “més de mitja vida, l’he passada a Pollença”, diu. De professió, és mestre d’escola i, des de fa ja alguns anys, és el director del Centre d’Educació Infantil i Primària Costa i Llobera.

Ara fa quatre anys s’inicià en el món de la política de la mà de la Lliga Regionalista de les Illes Balears (IB-Lliga) que, a Pollença, liderà Malena Estrany. Des dels inicis de la legislatura, ha tengut responsabilitats de govern per mor del pacte que segellaren amb Partit Popular (PP).

Ha estat una legislatura difícil. Primer, els dos companys de la IB-Lliga passaren a l’oposició com a regidors no adscrits i protagonitzant una dura crisi de govern. Després la confluència de la IB-Lliga de Jaume Font amb la Convergència per les Illes (CxI) de Josep Melià en El Pi – Proposta per les Illes motiva l’entrada dels regidors de CxI, Joan Ramon Mateu i Miquel Ramon, a l’equip de govern. Finalment, la sortida dels dos regidors no adjunts (que casualment en el temps coincidí amb la marxa del convergent Miquel Ramon que fou substituït per Teresa Ferré) va permetre l’entrada de dos nous regidors per la IB-Lliga i un de CxI, amb la qual cosa l’ajuntament de Pollença que va començar la legislatura governat per una majoria minoritària formada per PP i IB-Lliga, l’acaba amb una majoria absoluta de 10 regidors, els que sumen PP, IB-Lliga i CxI.

PUBLICITAT

– Ara fa quatre anys, entràreu a l’Ajuntament i ho féreu per la porta gran, a l’equip de govern. Éreu nou en aquest món. La vostra experiència com a director d’escola us ha estat útil? Jo crec que hem de saber separar les coses. He seguit amb la meva feina, perquè això de l’Ajuntament ha estat un complement addicional molt potent, però la meva feina ha estat la de director d’escola, amb la qual cosa no deixava de tenir responsabilitats a l’Ajuntament.

L’àrea de Serveis és una àrea molt potent, que duu altres subàrees i llavors vaig dur Educació i, darrerament, Festival; però bé jo crec que he demostrat que hi pot haver polítics que poden compatibilitzar la seva feina amb la política i dur-ho bé. Demostrant que no és tant el temps que s’hi dedica, com la intensitat.

– Què heu après durant aquests quatre anys de vida política? Que l’administració pública és molt lenta i que en política no és voler fer, sinó poder…

– Aquesta no ha estat una legislatura fàcil, en part perquè no li han volgut fer. Creieu que hauria estat diferent si el PP no hagués vetat l’entrada d’Unió Mollera Pollencina? No ho sé. Supòs que, amb una majoria, hauríem estat més tranquils. Ha estat una legislatura complicada, amb alts i baixos, situacions que m’han obligat a fer un màster intensiu de política local. Això, però, m’ha enriquit a nivell personal i m’ha aportat experiència per poder emprendre aquesta legislatura amb fonaments, cosa que si hagués tengut una legislatura fàcil no seria així.

Per altra banda, també he de dir que m’he trobat sol, ha estat complicat… he hagut de prendre decisions difícils… hi ha hagut molts canvis.

– Des del meu punt de vista, Malena Estrany és un dels polítics pollencins més ben preparats. Què va passar perquè primer deixàs l’equip de govern i després abandonàs la política? Al seu moment, la pressió de la situació va poder més que la gestió i es va sospesar més un tema personal que de continuïtat política. Jo crec que en política, en general, el projecte ha d’estar per damunt de les persones, perquè si no la persona ho passa molt malament. Si es personalitza molt, el sofriment… com ho puc dir… jo crec que la situació que hi va haver es va complicar tant, perquè es va personalitzar massa. Es va produir una lluita de poders i s’haurien d’haver prioritzat els interessos de poble per damunt dels personals, estam per servir els ciutadans.

Aquesta falta d’entesa amb en Tomeu Cifre, i amb mi tampoc ho va tenir fàcil, a mi m’agrada parlar clar… i això du problemes. També dic que les coses s’han de mesurar, això només és política i la vida és molt més que política. Ho hem de fer bé, amb la màxima seriositat i implicació, però… no em vull barallar amb ningú per la política, d’aquí quatre anys o quan sigui seré un ciutadà normal. La part humana és importantíssima.

Deduesc que se’n va anar, perquè li va pesar massa la pressió política o la situació… no ho sé qualque cosa va passar a nivell personal.

– En qualsevol cas, creieu que varen fer una bona feina… Estic super-agraït tant amb na Malena com amb en Tomeu. Varen fer una molt bona gestió. Ara bé va arribar un moment en què les relacions s’anaren refredant entre nosaltres i va poder més la pressió que hi havia en aquells moments que seguir fent feina. Jo crec que haurien d’haver aguantant i intentar trobar una solució, que jo crec que hi era, però… na Malena havia fet molta feina, la campanya va ser brutal i les coses no varen sortir com esperaven… ells feren una passa enrere. Sempre he alabat la seva feina i no tenc res a dir, al contrari, em trec el capell.

És més, vàrem agafar moltes més àrees que, proporcionalment, les que duien el PP; nosaltres tres duiem més de mig Ajuntament i allò va ser un excés de confiança, una ambició massa grossa, que llavors ens va restar, perquè el temps que fèiem tanta feina no et podies dedicar a fer política, ni a fer carrer, ni a mirar pel partit ni a descansar un poc, i això ens va anar en contra, ens va fer mal.

No sé si, entre na Malena i en Tomeu Cifre, hi va haver un enfrontament directe, però la situació es va desbordar i s’havia fet molt bona feina. El dia a dia a l’Ajuntament te menja i no te n’adones de moltes coses… i estar en minoria i sempre haver de negociar… i discrepàncies, perquè no ens enteníem amb el PP… però això li hauries de demanar a ells. Jo et puc dir que, si haguessin aguantat, crec que s’haurien pogut solucionar les coses.

Llavors també va ser el moment en què va entrar en escena CxI i això va ser la gota que va fer vessar el tassó. S’anaven afegint coses: minoria, govern amb el PP, CxI…

– De fet, la sortida d’Estrany i Fuster, juntament amb la creació d’El Pi – Proposta per les illes- cosa que va motivar l’entrada de CxI a l’equip de govern, va donar estabilitat a l’Ajuntament. Dues coses: una, era necessari tan camí per acabar allà mateix, per entendre’ns: El Pi – Proposta per les Illes ve a ser Unió Mallorquina (UM)?  El Pi, d’UM, no en té res. El Pi té gent nova que ha volgut passar per damunt de personalismes i emprendre un nou projecte. Ara El Pi és un, aquesta és la meva sensació, si bé es cert que venim d’una herència de dos grups. Estam tots junts en un equip i això se notarà. Jo d’UM no en vull saber res, perquè no ho vaig viure i hi ha gent d’UM que és molt bona gent… però El Pi no és UM, hi ha gent de per tot!

– Sigui com sigui, amb la consolidació d’El Pi – Proposta per les Illes, entre IB-Lliga i CxI teniu els mateixos regidors (i m’atrevesc a dir que més vots) que el PP. En canvi, la sensació és que sempre anau a remolc de Bartomeu Cifre Ochogavia? El problema és que aquesta situació de 10 regidors és des de fa set o vuit mesos. Si això ens hagués agafat en un termini de temps més ample, les coses haguessin estat diferents. Però nosaltres no fa tant de temps que estam en majoria absoluta… jo vaig estar tot sol amb en Tomeu Cifre, o sigui amb el PP, durant gairebé nou mesos, vaig dur sis àrees i mitja, va ser una locura, una autèntica locura… Ara bé… vàrem gestionar com un coet: poca gent, fàcil de gestionar, i molt positiu.

Si aquesta situació d’igualtat, hagués estat abans, hauria estat una altra cosa. De totes maneres, nosaltres al PP l’hem pressionat en qüestions de llengua, d’educació, de petit comerç i de sanitat a Palma… Nosaltres hem pressionat molt perquè el PP fes allò que tocava, és vera que no ho ha fet a Palma, però… hem forçat la màquina, perquè totes aquestes situacions es moderassin. El nostre paper, a més de dir el que pensàvem, era moderar.

– Tot i les dificultats, la política local us ha seduït. En prova d’això, continuau amb el repte. Més que res he continuat per compromís, per seriositat i per responsabilitat. Hi ha moments que hauria arrancat a córrer. Ara bé, també m’he trobat en una tessitura que… he hagut de fer de portaveu, sense fer-ne comptes, m’he trobat de… i no m’ha quedat més nassos que seguir endavant… I ara, amb la feinada que he fet, ho he de deixar córrer… ja me basta amb la incertesa sobre què passarà tant a Pollença ni a la resta de les Illes, on he fet una feinada a nivell d’Educació.

– S’ha dit que heu estat el regidor més fidel a Bartomeu Cifre Ochogavia i ara, quan ja s’havia anunciat que seria el candidat del PP, l’han retirat, va i no només crea una agrupació d’electors, sinó que ven regionalisme. Per frenar el possible traspàs de vots d’El Pi cap a Tots per Pollença, li heu obert les portes a Cifre Ochogavia? No. Ara mateix, no. Fa un any i mig o dos, no vaig ser jo, però sí que li insinuaren que es passàs a El Pi. Però ell sempre ha dit que no. En aquests moments, no hauria estat coherent. Nosaltres tenim un projecte, tenim una gent que fa feina des de fa molt de temps… ara, a nosaltres i parlant clar, de relleno no ens interessava. I una altra cosa s’ha de dir en Tomeu és del PP, aquesta agrupació d’electors és la filial del PP.

– Tot i amb això us “roba” vots, o no? Sí, ens lleva un espai. Ara bé, el tandem que hem fet, ha tengut bons resultats, això sí que t’ho puc dir. Puc parlar per mi i dir-te que he fet moltíssimes coses: des d’homologar parcs infantils fins a tot el tema de l’asfalt, fins al programa de centres oberts…

En aquests moments, cadascú fa el seu camí i, a El Pi – Proposta per les Illes, tenim clar quin és el nostre camí i el nostre projecte.

– Afirmau que heu fet un bon tandem, que ha donat bons resultats… però no ens ha arribat ni un euro de fora, tot ho han hagut de pagar els pollencins… És cert, molt cert que hem gestionat amb recursos propis, perquè, des de Palma…, res de res. Ara en Tomeu està barallat amb tothom. Imagina’t que segueixi de batle. Com podem aconseguir qualque cosa, si no ho ha aconseguit havent-hi bon rollo, que no hi era perquè es barallava amb en Bauzà… Això tocava fer-ho al PP i, a en Tomeu, li hem dit mil vegades… Hauríem pogut aconseguir moltes més coses de l’exterior, sí. Però a nivell global… s’ha fet una bona gestió!

– Per tant, no li tendreu en compte que vengui regionalisme i segueixi al PP, sense haver tocat la porta d’El Pi i si heu de pactar amb ell, ho fareu. Ven regionalisme, però segueix al PP. Com a mínim, hagués pogut venir a tocar la porta d’El Pi, però no ho va fer. Ens ha fet una jugada, sí… però no li tendrem en compte passades les eleccions ni a ell ni a ningú. Vull que quedi ben clar que no tenim cap pacte pre electoral amb ell ni amb ningú. Passades les eleccions, segons els resultats cercarem el millor pacte per Pollença.

– En canvi, la Unió Pollencina Independent, que havien format coalició amb vosaltres, sí que s’han ofert a Bartomeu Cifre Ochogavia. Com ho interpretau? Eren els socis de CxI, sí. Ho interpret com a oportunisme. Per interessos. Pens que primer hem de prioritzar els interessos del poble per davant dels personals. I aquí jo hi veig interessos personals. I encara diré més la gent que va a la candidatura d’El Pi no necessita de la política per viure.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT