EL SUPREM APOSTA PER PROTEGIR EL VILÀ

318
poder-judicial

Redacció

El Tribunal Suprem ha dictat una sentència que anul·la una anterior sentència del Tribunal Superior de Justícia de les illes Balears (TSJIB) que fixava una indemnització 1.600.000 euros per la declaració d’Àrea Natural d’Especial Interès (ANEI) al propietari de tres solars situats a la part alta d’El Vilà, que sumen 3.400 metres quadrats, per haver estat objecte de desclassificació. La sentència del Suprem avala la protecció impulsada per l’anterior Govern de les illes Balears, a través de la Llei 4/2008, de 14 de maig, de mesures urgents per a un desenvolupament territorial sostenible.

Des de l’oposició, tant el Partit Socialista de Mallorca (PSM) com Alternativa, han celebrat l’anul·lació de la sentència sobre la desclassificació d’El Vilà. I és que, tant uns com els altres, coincideixen en què la indemnització fixada en aquest cas era desproporcionada i deixava fora de joc qualsevol iniciativa política de protecció del territori i del paisatge. En aquest sentit, des del PSM, senyalen “una suposada despesa en urbanitzar de 159.861,32 euros per part del promotor li havia donat dret a una indemnització de 1.600.000 euros (fins a 2.425.693,62 euros li hagués arribat a reconèixer el TSJIB). Una plusvàlua del 1.500 per cent que no s’aconsegueix en cap negoci legal conegut”.

Més enllà d’aquest cas concret d’El Vilà, Alternativa i PSM també senyalen que la sentència del Suprem posa en entredit l’excusa de les indemnitzacions en casos similars “que fa servir l’actual ajuntament de Pollença per no aplicar proteccions patrimonials a certs edificis. També deixa sense arguments la crítica reiterada que ha fet l’actual batle de Pollença a la Llei 4/2008 per la qual es va protegir Cala Carbó i el Vilà, basada en les quanties de les indemnitzacions i s’avalen les polítiques de protecció del territori engegades la passada legislatura, que contrasten amb el nou paisatgicidi promogut pel PP amb la Llei Turística o la Llei del Sòl”.

PUBLICITAT

Finalment, des del GOB celebren la sentència del Tribunal Suprem com a una victòria del proteccionisme.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT