EL SERVEI D’ATENCIÓ INTEGRAL DOMICILIÀRIA ES PRESENTA A POLLENÇA

448

El Servei d’Atenció Integral Domiciliària (SAID) s’ha presentat avui a Pollença. Aquest és un servei revolucionari d’atenció i cures que, des de l’any 2017, es duu a terme de manera pilot a 15 municipis de Mallorca. I que, en una primera fase d’expansió, començarà a funcionar a Pollença.

Després de demanar a les persones com i on volien envellir. L’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) va comprovar que la immensa majoria de persones volia envellir a ca seva i al costat de la seva gent, per poder continuar fent la vida de sempre.

A partir d’aquesta premisa, es va posar en marxa un servei professional d’assistència personalitzada que, amb el nom de SAID, a dia d’avui, reben 130 persones de 15 municipis de Mallorca.

Coneguts els beneficis d’aquest sistema d’atenció personalitzada dins l’entorn de la persona, s’inicia una primera fase l’objectiu de la qual és sumar nous municipis al SAID fins arribar a tots els municipis de Mallorca. Però també que, a finals de la present legislatura, atendre com a mínim a un miler de persones.

PUBLICITAT
El batle Cifre Ochogavia ha destacat que, en aquest moment de canvi, l’anteció personalitzada és el futur.

Nou model, nous objectius

Amb aquest nou model d’atenció a les persones majors i persones amb dependència que volen envellir al costat de les persones que estimen, però sense renunciar a una atenció professional, a més de la col·laboració amb diferents administracions (serveis socials municipals i serveis especialitzats i de salut com és el cas de l’Associació de Familiars i Amics de Malalts d’Alzheimer (AFAMA) a Pollença), també es vol posar en valor la feina del cuidador, de les persones que tenen cura d’altres persones.

L’objectiu del programa SAID, de fet, és avançar cap a un canvi del model d’atenció a les persones majors, més individualitzat, al seu entorn i en què puguin decidir, i així donar resposta a dos grans reptes de futur que el model residencial no pot afrontar en solitari: l’envelliment progressiu i l’augment de l’esperança de vida de la població.

El president de l’IMAS, Javier de Juan, ha agraït la feina dels Serveis Socials en aquest any tan dur i, posteriorment, ha presentat el programa SAID que a partir d’avui comença a funcionar a Pollença.

El SAID és una de les principals apostes de l’IMAS en el canvi de model d’atenció a les persones majors en situació de dependència que volen envellir a casa. Els principals objectius són avançar en la coordinació dels diferents nivells d’atenció (comunitària, especialitzada i sanitària); detectar possibles casos de risc i prevenir la institucionalització innecessària d’aquelles persones que, amb una alternativa adequada, podrien continuar vivint en el seu entorn i millorar el benestar de les famílies i/o cuidadors oferint informació, formació i programes de suport específic.

Per tal de poder complir amb aquests objectius, des de l’IMAS s’estableix una metodologia de treball basada en diferents programes d’atenció, que formen el Pla Individual d’Atenció (PIA) de cada un dels usuaris. D’aquesta manera, es duu a terme un pla d’atenció a la llar (suport a l’ordre, la neteja general del domicili, compra, elaboració de menús, etc.); un pla d’atenció personal (higiene, control de la medicació, suport i control de l’alimentació, suport a la mobilització de la persona dins el domicili, etc.); un pla d’atenció especialitzada que incorporarà les figures del terapeuta ocupacional, fisioterapeuta i dietista i un pla de suport psicosocial d’atenció psicològica a la persona i a la família.

El director insular d’Atenció Comunitària i Projectes Estratègics, Omar Lamin, ha conduït l’acte de presentació del programa SAID a Pollença.

Com sol·licitar aquest servei

Les persones interessades en sol·licitar aquest nou servei d’atenció personalitzada han de fer-ho a través del sistema de dependència amb coordinació amb els Serveis Socials municipals que han de valorar a qui oferir el servei. En qualsevol cas, es demana el suport de les famílies i un habitatge mínimament condicionat.

De fet, aquest projecte neix de la petició dels ajuntaments davant les limitacions per poder oferir un servei d’ajuda domiciliària personalitzat.

La presentació del servei SAID ha anat a càrrec del director insular d’Atenció Comunitària i Projectes Estratègics, Omar Lamin, i el president de l’IMAS, Javier de Juan. El batle de Pollença, Bartomeu Cifre Ochogavia, ha fet la presentació durant la qual ha destacat que, a Pollença, tenim la “sort de tenir una residència municipal”.

Entremig de la salutació i les explicacions per part de Lamin i de Juan, s’ha projectat el documental  Al teu costat, en el qual es presenta el programa SAID a través de cinc usuaris amb els seus cinc cuidadors i el seu entorn més proper.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
TOT MARCO digital