EL RECONEIXEMENT CLARA HAMMERL 2020 SERÀ PER A LES SANITÀRIES

520
Inauguració ahir de l'exposició “Al Níger, com a la resta del món, elles trien” a Can Llobera

El proper diumenge 15 de març, a les 12 hores, a la Sala de Plens, se celebrarà l’acte institucional de lliurament dels reconeixements Clara Hammerl que, aquest 2020, distingirà el col·lectiu de les sanitàries representat per Matilde León, Antònia Amengual, Antònia Vallespir i Magdalena Cerdà.

A proposta de l’àrea d’Igualtat de l’ajuntament de Pollença, es va aprovar reconèixer el col·lectiu de les sanitàries i ho va fer per unanimitat en el transcurs d’una sessió plenària celebrada aquest dimecres 4 de març, amb caràcter extraordinari i urgent. La delegada de l’àrea d’Igualtat, Bianca Aguilar, va assegurar que, si d’aquí a dia 15 de març, data en què se celebrarà l’homenatge a les sanitàries, sorgeix algun altre nom, també serà reconeguda amb aquesta distinció que coincideix amb l’aniversari de la pedagoga Clara Hammerl.

Des de l’ajuntament de Pollença, apunten que, fins a la dècada dels 90 del passat segle XX, no hi va haver metgesses que exercissin al municipi. Això no obstant, les dones han duit a terme un paper important en el camp de la sanitat. En aquest sentit, fan referències a les Germanes de la Caritat que, ja des del segle XX, es dedicaren a tasques sanitàries i educatives. Però també a les comares, les infermeres i les practicants que han cobert les necessitats dels pollencins.

Sobre les comares, un ofici històricament de dones, està documentat que, a principis del segle XX, va exercir aquest ofici la poblera Francesca Serra Domingo. Ja als anys 30 del passat segle XX, exerciren de comares les pollencines Magdalena Bauçà Serra, Antònia Salas Cànaves “Tossera” i Maria Mairata Bibiloni.

PUBLICITAT

Sobre les infermeres, es refereixen a Matilde León i Antònia Amengual, que durant dècades varen dur a terme un alabor que va anar més enllà de les atencions a la salut dels pollencins. I també, a Antònia Vallespir i Magdalena Cerdà, infermeres titulades que exerciren les seves tasques a través de la Seguretat Social.

Finalment, des de l’Ajuntament, destaquen la tasca realitzada per les Germanes de la Caritat des de 1849 a Pollença poble i, des de 1015, al Port, però també a les Missioneres dels Sagrats Cors que s’establiren a Pollença el 1921 i, actualment, són l’únic col·lectiu de religioses que hi ha.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT