EL PORT DE POLLENÇA S’ANEGA

2792
Foto: Quica Vilanova

És qüestió de temps que aquest titular sigui una realitat. Ja hem sentit mil cops l’amenaça del canvi climàtic. Ara ja és obvi, poca gent encara en dubta. El govern ha creat ‘Costes pel canvi’, un programa per estudiar els efectes de la pujada del nivell del mar a les balears, i com pal·liar-los. Sempre anam darrera en aquest tema. És com tenir una malaltia que ens podreix les cames, i, en lloc de cercar i posar-nos la cura -que sabem quina és-, pensam en com ho podem fer per viure sense cames. Seguint aquest programa, grans esforços aniran dirigits a conservar les platges, icona del turisme. De fet, fins i tot es considera tombar habitatges a primera línia per deixar espai per a les platges. En quin moment hem perdut el seny?
No podem seguir queixant-nos dels polítics i de les seves polítiques desfasades i autodestructives. Necessitam referents, exemples a totes les escales. Tu que llegeixes això pots ser el referent a casa teva. Casa teva pot ser l’exemple al barri allà on vius. El barri pot ser guia del poble. I el poble de l’illa. Per algun lloc hem de començar. Tu que llegeixes això tens el poder i l’oportunitat de crear canvis. Com? Aquí hi ha unes idees per començar:

El consum

Tal com diu el títol d’un llibre conegut: ‘el teu consum pot canviar el món’. El que tu consumeixes és clau i té efectes a nivell planetari. Uns exemples ho aclariran: l’augment en el consum d’oli de palma a escala mundial ha dut a la desforestació de selves immenses a diferents llocs del món, com ara l’illa de Borneo, per tal de sembrar-hi palmes per treure’n l’oli. Comprant productes que contenguin aquest oli ajuda a la destrucció dels boscos i
selves, pulmons de la terra i centres irrepetibles de biodiversitat.
El consum excessiu de carn està directament relacionat amb la catàstrofe climàtica. Es necessita moltíssim espai per sembrar pastures per alimentar els animals que ens mengem, així com moltíssima aigua. Espai que molts cops eren boscos. Aigua que manca.

La roba.

La major part de la roba que compram ve d’Àsia. El transport continu de
mercaderies ajuda, i no poc, al canvi climàtic. A part, aquesta roba -molts cops massa barata- es feta per gent en situacions laborals molt precàries, inclús per nins.
Per sort, tenim solucions:
Consumeix poc, i quan ho facis, fes-ho amb consciència. Ho han repetit molt, i és cert.
Quan compris, que el producte i el comerç siguin de proximitat, i si pot ser ecològics.
Estarem contribuïnt a fer del món un lloc més sà i habitable. No és aquesta una inversió prou bona? Si compram menjar o roba produïts aquí, i a més si són ecològics, no cal preocupar-se per l’oli de palma (aquí no en tenim) ni per una petjada ecològica massa gran.

Connecta i comparteix.

Connecta amb gent que ja està sent el canvi. A Mallorca hi ha molts col·lectius que fan front a la inacció davant la catàstrofe climàtica. Suma’t-hi!
Undermoll, La vida al centre, Extinction Rebellion Mallorca… Quants més siguem, més canvi crearem.
Comparteix el que fas! Els teus petits actes poden ser la inspiració que tanta falta fa. Que ara aniràs més amb bici per no contaminar tant, comparteix-ho. Que has decidit menjar moltes més verdures i menys carn, comenta-ho! Que t’has comprat aquest mòbil de segona mà i et funciona ben bé, comparteix-ho també! Sigues el primer en compartir el hashtag

PUBLICITAT

perlaTerra #perlaVida

Renova/reutilització creativa. Hi ha moltes coses que tenim que no són gaire sostenibles.
Però segur que n’hi podem donar un altre ús. Un exemple són les piscines. Com pot ser que vivint a una illa, enrevoltats d’una mar meravellosa, i amb manca d’aigua dolça, tinguem tantes i tantes piscines? Per sort, cada problema pot ser la solució. Converteix la piscina en un safareig, això et permetrà recollir la necessària aigua de pluja i emprar-la per regar el teu
jardí/hort. O fes un estanc i acull biodiversitat a casa teva! Els teus fills/néts t’ho agrairan.
Som aquí per fer xarxa. Si tens cap suggerència, pregunta o dubte, escriu-nos a capdefiblo2016@gmail.com

Entre tots, la vida és possible.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT