EL PORT DE POLLENÇA EN UN INTERESSANT DOCUMENTAL DE 1953

2317

La vida quotidiana al Port de Pollença devers el 1953 ocupa els primers minuts d’un interessant documental rodat per Nettie N. McGavin, titulat “Majorcan Medley: A Study of the Peasant Life of the Island” que la National Library of Scotland, que té els drets d’autor, ha autoritzat PUNT iNFORMATIU per difondre’l entre els lectors.

El film comença amb un breu apunt històric sobre la conquesta catalana de l’illa de Mallorca per part del Rei En Jaume I i una introducció dedicada a l’autobastiment de l’illa per part de pescadors i pagesos.

Després d’aquestes paraules, es poden veure unes vistes de la badia amb el blanc nucli de població. Amb l’indicador del Port de Pollença, comença l’acció: el mercat al carrer, on venen roba a metres; hortalisses d’estiu com albergínies i pebres, entre altres; i, per suposat, peix.

Són especialment interessants les imatges dels pescadors feinejant dins i fora de les barques: des del pop que esdevindrà esca fins que arriben les barques al moll vell amb el peix per vendre, així com també la feina de recollir i de cosir les xarxes. També hi tenen el seu lloc les peixateres, enrevoltades de dones que compren el peix que bota, tot just tret de la mar.

PUBLICITAT

I enmig d’aquesta vida quotidiana, marinera, s’intueix la petjada del turisme incipient: una jove vestida de camarera amb còfia i davantal amb puntes blanques, l’hotel Marina, l’hotel del Puerto amb un cotxe aparcat just davant… Faltavan relativament pocs anys per al boom turístic que, en el conjunt de les illes Balears va arribar la dècada dels 60, però aquell Moll que mostren les imatges en moviment immortalitzades per Nettie N. McGavin, era pescador, mariner… un poble que vivia de la mar.

Després d’un breu passeig per la veïna Alcúdia, el documental recull un passatge amb el pont Romà pollencí. I més endavant, després de visitar el teatre romà de Pol·lèntia, mostra algunes cases de reminiscències àrabs, pobladors de Mallorca abans de la conquesta catalana.

Pel que fa a la vida pagesa recollida pel documental, és més difícil d’ubicar. Podria ser Pollença com podria no ser-ho. Es veuen muntanyes que poden facilitar a ubicar el terreny, però és arriscat.

S’hi veuen ovelles, porcells negres, una dona cavant, un home llaurant, cabres… figueres de moro, magranes…

I ja camí de Valldemosa per viure la “fiesta”, una darrera llambrejada per Pollença: el Colomer i la punta Troneta.

La missa, els xeremiers, els valldemosins, grans i petits, el ball de pagès… formen una idea d’allò que era la festa, probablement de la Beata que se celebra a finals de juliol.

I la festa s’acaba quan la banda [els xeremiers] se’n va.

Fitxa tècnica d’un film altament recomanable

Es tracta d’un documental rodat a principis dels anys 50 del passat segle XX i, a més del Port de Pollença, també mostra Alcúdia i Valldemosa.

Està rodat en 16 mil·límetres i, com heu vist, no té so. Dura una mica més d’un quart, 16’20 minuts per ser exactes. A la descripció de la National Library of Scotland, apunten que es mostren escenaris de la vida local a Mallorca amb passatges dedicats al món mariner, però també a la Festa de Valldemosa. La pel·lícula també mira la influència àrab en l’arquitectura de l’illa.

El documental es va presentar al Festival de cinema aficionat escocès de 1953. És més, la National Library of Scotland senyala que “es tracta d’una de les pel·lícules realitzades per Nat and Nettie McGavin (de te de McGavin) durant els viatges de negocis de la companyia als països productors de te”.

Els directors Nat and Nettie McGavin van ser membres fundadors de l’Associació escocesa de cineastes amateurs i van guanyar premis en diversos Festivals de cinema aficionats escocesos, com apunta la National Library of Sctoland al capítol de crèdits, en el qual conclou que és “un film altament recomanable”.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT