EL POLLENCÍ RAFEL MORRO AUTOR D’UN ESTUDI SOBRE EL TRENAT DE LA PELL

452
Portada de l'estudi sobre el trenat de la pell de Rafel Morro i Miquel Sanz, editat per Illa edicions.

L’historiador Rafel Morro és juntament amb Miquel Sanz autor d’un estudi sobre la memòria industrial de Mallorca a través del trenat de la pell. Illa edicions ha publicat el llibre que es titula El trenat de pell a Mallorca al segle XX.

El treball de Morro i Sanz recupera la història d’un sector lligat al món de la  sabata mallorquina. El trenat de pell a Mallorca al segle XX és un estudi d’història local però que va més enllà de Mallorca. S’hi recupera una indústria auxiliar del món de la sabata de la qual avui en dia no existia cap estudi i en quedava poc rastre. El treball recupera informació dels arxius privats d’antigues fàbriques però també es nodreix de la memòria oral.

A més d’analitzar la situació de la indústria als anys de la postguerra a Mallorca, el llibre té interès, ja que constata la idea falsa d’una Mallorca sense indústria i que als anys seixanta passà de viure del camp a viure del turisme. 

El sector del trenat de la pell a Mallorca visqué els seus anys de glòria des del segon terç del segle XX fins als anys noranta. De totes aquelles dècades se’n recuperen històries amagades, com el treball d’economia submergida que realitzaven les dones a diferents localitats de Mallorca o bé el fet de conèixer les nissagues inqueres que estigueren al capdavant de la fabricació del trenat de pell i que foren importants en el desenvolupament industrial del Raiguer i de l’illa en general. 

PUBLICITAT

Com bé diu l’historiador Pere Salas al pròleg: “El trenat de pell es va convertir en una pràctica estesa arreu de l’illa —tot i que fou més important al Raiguer— i amb gran productivitat durant la segona meitat del segle XX. La seva particularitat provocà dissenys innovadors a la indústria del calçat, tot i que les seves aplicacions van molt més enllà que el món de la sabata. No deixa de ser un exemple més d’indústria i artesania —cas de la ràfia, les catifes, els licors, la llata, les graneres, els agroalimentaris, etc.— que esdevingué important a partir de la postguerra, que va donar a conèixer Mallorca arreu del món i que, per aquest precís motiu, mereix un capítol apart al de la indústria del calçat”.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT