EL PAC DE POLLENÇA SERÀ VACUNÒDROM O VACCINÒDROM?

457
Foto: Termcat.

A partir de la setmana que ve, tothom que vulgui podrà vacunar-se contra la covid-19, tothom que ho demani a través de BITCITA, podrà vacunar-se al Centre de Salut de Pollença. Aleshores, el PAC què serà, un vacunòdrom o un vaccinòdrom?

Anem per parts:

Vacuna o vaccí?

Un vaccí és un “preparat que estimula la formació d’anticossos, amb la qual cosa hom aconsegueix immunització contra diverses infeccions” com també ho és una vacuna. De fet, totes dues formes són admeses normativament.

La paraula vaccí (de la qual deriva vaccinòdrom), procedeix del llatí vaccīnus ‘relatiu a la vaca’, mentre que vacuna (de la qual deriva vacunòdrom) “procedeix de la forma castellana paral·lela, també amb el mateix sentit. Aquest origen s’explica per raons històriques, atès que en la descoberta de les vacunes el bestiar boví hi tingué un paper rellevant”, apunta el Termcat.

PUBLICITAT

Sufix de lloc

Ara que coneixem la base dels termes vacuna i vaccí, veiem com s’indica la referència al lloc.

Tant en un cas com en l’altre, a la base (vaccí o vacuna) “s’hi afegeix la forma sufixada –drom, que prové del mot grec drómos, que significa ‘cursa’, com es veu en els mots hipòdromcanòdrom o velòdrom. Per extensió d’aquest significat propi, també fa referència simplement a un espai generalment de grans dimensions, com en el cas de aeròdrom o rocòdrom. En les llengües del nostre entorn també s’han creat formes paral·leles (vacunódromo en castellà, vaccinodrome en francès)”, explica el Termcat.

En definitiva…

Segons el Termcat, tant vaccinòdrom com vacunòdrom són normatives, com també ho és anomenar-lo “espai de vacunació (o vaccinació) massiva”. Sense que sigui un espai de grans dimensions (més aviat ballen estrets i d’aquella manera, però això ja són figues d’un altre paner), cada capvespre a partir del 9 de juny, el PAC administrarà vacunes o vaccins a totes les persones que així ho demanin a través de BITCITA.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT