EL MUSEU MARICEL DE SITGES EXPOSA HERMEN ANGLADA-CAMARASA. ELS ANYS DE PARIS

191
Cartell amb el qual s'anuncia l'exposició amb motiu del 150 aniversari del naixement d'Anglada-Camarasa, el pintor que escollí el Moll com a refugi.

El Museu Maricel, que forma part de la xarxa de Museus de Sitges (Catalunya), mostra fins al 10 d’octubre l’exposició  “Hermen Anglada-Camarasa. Els anys de París”, una mostra que s’emmarca dins els actes commemoratius dels 150 anys del naixement del pintor que va viure els darrers anys de la seva vida al Port de Pollença.

L’exposició mostra les obres del seu període parisenc, entre els segles XIX i XX, posant en context les dues pintures d’Anglada-Camarasa que conserva l’antiga col·lecció de Santiago Rusiñol al Cau Ferrat de Sitges.

L’exposició se centra exclusivament en obres dels primers anys del seu èxit internacional. És més, aquesta és la primera vegada que “s’exposen a Catalunya la major part de les litografies que Anglada va fer aleshores per gust, ja que no consta que es comercialitzessin”, expliquen des de la Diputació de Barcelona.

Els olis del pintor presentats al Museu Maricel són la majoria dels pintats per Anglada en aquest període i conservats a Catalunya, molts dels quals es poden veure per primera vegada.

PUBLICITAT

Des de l’organització també destaquen que és una de les majors exposicions d’Anglada-Camarasa que s’han fet a Catalunya. Ara bé, un lector ens recorda que l’agost de 1998, “va haver-hi una magnífica exposició molt més complerta i amb el originals, olis originals dedicats a La figura femenina en la pintura d’Anglada Camarasa, en una sala de La Caixa, al poble de Santa Cristina d’Aro”.

“L’Anglada-Camarasa del tombant de segle a París s’havia format en l’entorn del grup dels nabís, pintors postimpressionistes que es van denominar a ells mateixos amb aquesta paraula, que significa “profeta” en hebreu i “inspirat” en àrab. Anglada no es va limitar a pintar com ho feien Pierre Bonnard, Édouard Vollard o Maurice Denis, sinó que va donar a aquesta línia del postimpressionisme una visió absolutament personal”, senyalen des dels Museus de Sitges.

Hermen Anglada-Camarasa

Hermen Anglada-Camarasa (Barcelona, 1871 – Port de Pollença, Mallorca, 1959),  bon amic de Santiago Rusiñol, fou un dels pintors catalans de l’època del Modernisme més avançats i que guanyà una major projecció internacional en un dels pintors joves més famosos del món del moment.

L’any 1914, en començar la Primera Guerra Mundial, Anglada-Camarasa va venir a Mallorca i s’instal·là a Pollença, on va descobrir la llum que incorporà a la seva obra.

Durant la Guerra Civil, es refugià a Montserrat i posteriorment s’exilià a França. Tanmateix, però, el 1947 tornà a Pollença, on va morir un 7 de juliol de 1959.

Instantània de l’exposició “Hermen Anglada-Camarasa. Els anys de París” que es pot veure al Museu Maricel de Sitges. Foto: Visit Sitges.
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT