“EL MENJAR I LES ILLES”, UN COMPENDI D’ARTICLES GASTRONÒMICS D’ANDREU MANRESA

971
Portada del llibre El menjar i les illes d'Andreu Manresa, obra de l'artista Miquel Barceló.

El Gall Editor aplega una selecció d’articles gastronòmics del periodista i escriptor Andreu Manresa sota el títol El menjar i les illes, un volum del qual ha tengut cura el professor de la Universitat de les illes Balears (UIB), Climent Picornell. La portada està il·lustrada per l’artista Miquel Barceló i moltes de les fotografies de les receptes són de Tolo Ramon, entre altres.

Manresa parla d’aliments en concret com els raors o les olives, s’endinsa en els secrets de les panades, assaboreix amb paraules un ou estrellat o un arròs amb bacallà, i recull referències de marques i negocis gastronòmics que tot mallorquí ha de conèixer.

Arròs sec. Foto: Tolo Ramon.

El menjar i les illes d’Andreu Manresa és el número 3 de la col·lecció Taula Parada que El Gall Editor dedica a la gastronomia. Té 280 pàgines i està a la venda per 35 euros.

El menjar i les illes, com apunta el mateix autor a la contracoberta del llibre, “És un manifest i no és un manual ni una guia per la militància nostàlgica encara que crec que som, també, allò que hem menjat i esperam tornar a tastar, lluny de les passions historicistes i de canònics receptaris antics”.

PUBLICITAT

Tastau un fragment del llibre

Vet ací un fragment de l’article “Misteri: troben tòfones a Mallorca” inclòs al llibre El menjar i les illes que us farà molta gola:

«Troben tòfones a Mallorca!» Potser sona com una bolla, una notícia incerta d’una descoberta extravagant al món ple d’incerteses contemporànies i rumors, tan necessitat d’emocions. Emperò no, és vera, passa. És la trobada d’unes petites realitats subterrànies que segurament han nascut i esmunyit dins terra, ignorades durant segles fins ara, la qual cosa afegeix literatura a l’esdeveniment, que ho és.

La novetat —històrica— s’ha concretat als dos darrers anys a més d’un indret illenc, dins l’ombra humida i l’ambient mineral dels rars bosquets d’alzines, al terra folrat de fullaca, sigil i terra bona i magre. Com toca, són uns canets, ensenyats, rastrejadors, els que fiten i graten allà on arrela i creix el misteri, olorós, negre i saborós, que contagia els plats amb el seu perfum i pàtina. S’ha provat la recerca amb porquets vietnamites, nans, de cama curta, emperò no ensumaren ni afinaren peça.

Als cans que fan d’espions els han d’engelosir per mantenir viva la seva memòria i el seu instint en actiu amb el tast diari, tot l’any, d’una llenca de la joia negra enterrada. Tresquen i cerquen allò que els entusiasma quan ho mengen, no sols per complaure l’amo, que també. El cercador els manté viciats premiant-los després de cada troballa. Com als cans de caça, també, o als recercadors de drogues i gent perduda.

Albercoc. Foto: Tolo Ramon.

Andreu Manresa

Pel que fa a l’autor d’El menjar i les illes, Andreu Manresa i Montserrat (Felanitx, Mallorca, 1955) és periodista i escriptor. Llicenciat en Ciències de la Informació, fou fundador i ha estat secretari general del Sindicat de Periodistes de les Illes Balears. Ha fet feina a Diario de Mallorca, a Diari de Balears i a Radio Nacional de España, emissora de la qual fou el director a Balears i a Catalunya. Durant quatre anys, fou cap de premsa del Consell General Interinsular i, durant mig any, del Govern de les Illes Balears. Des del 1990 fins al 2015 fou el corresponsal del diari El País a les illes Balears. I, de l’any 2015 ençà, és director general de l’Éns Públic Radiotelevisió de les Illes Balears-IB3. Ha publicat, entre d’altres, els llibres següents: Joan Estelrich, obres essencials (1987); El Rey y Mallorca (1987), Felanitx, felanitxers (1994), Baleares S.A. (1996), Felanitxeràlia (1998), Paratges i personatges de «Balears S.A.» (2005) i Invitació a la felicitat (2008).

Formatges. Foto: Tolo Ramon.
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT