EL CAIXAFORUM EXPOSA “HERMEN ANGLADA-CAMARASA I JOAQUIM MIR A MALLORCA”

196
"La cala gentil" de Joaquim Mir mostra una panoràmica de la cala Sant Vicenç. Foto: Fundación ENAIRE.

Fins al 31 de desembre, el Caixaforum de Palma exposa “Hermen Anglada-Camarasa i Joaquin Mir a Mallorca”, una interessant exposició sobre dos mestres del paisatgisme. Entre les obres exposades, s’hi poden veure “La cala encantada” de Joaquim Mir i “Tempesta a la platja” d’Anglada-Camarasa.

Tot plegat és possible gràcies a l’acord entre les fundacions “La Caixa” i ENAIRE que ha cedit la col·lecció que fins ara ocupava la sala d’autoritats de l’Aeroport de Palma, essent poc conegudes per al públic general. Amb aquesta exposició, els visitatns podran gaudir de les pintures de Mir i Anglada-Camarasa, i veure “com dialoguen”.

‘La cala encantada’, de Joaquim Mir. © Colección ENAIRE.

“La cala encantada” de Joaquim Mir és fruit de l’estància de l’artista a Mallorca, entre 1900 i 1903. A l’illa, el pintor va desenvolupar una interpretació molt personal del color blau. Per encàrrec de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, la sala menjador del Grand Hotel de Palma (actual seu del CaixaForum) va ser decorada amb panels de Mir i Rusiñol. El 1901, Mir va decobrir a Deià un lloc inspirador i va pintar tres versions d’aquest quadre. La que es pot contemplar a l’exposició del CaixaForum mostra una panoràmica de la cala Sant Vicenç.

‘Tormenta en la playa’, d’Hermen Anglada-Camarasa. © Colección ENAIRE.

Pintura de paisatge de Mallorca

La selecció de pintures d’Anglada-Camarasa que es mostra en el recorregut permet comprovar tant les qualitats decoratives, gairebé escenogràfiques, d’algunes de les seves obres, com a potència plàstica dels seus paisatges. Per una banda, els grans olis “Valencia” i “El tango de la corona” posen de relleu el descobriment de temes del folclore d’Espanya a partir de 1904. Per altra, els paisatges “Atardecer en la bahía de Pollença” i, en especial, “Tormenta en la playa” dialoguen amb “La cala encantada” i formen un excepcional conjunt que permet comprendre l’alt grau d’originalitat de la pintura de paisatge realitzada a Mallorca durant la primera meitat del segle XX.

PUBLICITAT

L’exposició “Hermen Anglada-Camarasa i Joaquim Mir a Mallorca” es pot visitar al CaixaForum de Palma fins al 31 de desembre. El preu de l’entrada general és de 6 euros. Els clients de Caixabank i els menors de 16 anys, no paguen entrada.

El CaixaForum (plaça de Weyler, 3 de Palma) obri de dilluns a dissabte de 10 a 20 hores, i el diumenge i festius obren d’11 a 14 hores. Ara bé, els dies 24 i 31 de desembre obriran entre les 10 i les 18 hores. I els dies 25 de desembre, 1 i 6 de gener, estarà tancat.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
TOT MARCO digital