EL BON PREU DE LA GARROVA OBLIGA A PRENDRE MESURES PER EVITAR ELS ROBATORIS

568
Foto: Biel Cerdà

Enguany la garrova va molt bé de preu i els arbres van carregats. Si a això li afegim el factor que hi ha molta gent a l’atur a causa de la crisi, és lògic que s’estigui collint més que altres anys. El problema és que tots aquests factors també han provocat que s’estiguin produint robatoris. La setmana passada la Guàrdia Civil va detenir un home de 34 anys que havia robat al manco 300 kg de sacs de garroves a finques de Sant Llorenç des Cardassar i a Son Servera.

Fets com aquest han provocat que la Conselleria d’Agricultura, juntament amb la FELIB i les patronals agràries hagin impulsat una seria de mesures per evitar-ho. Segons un comunicat de la Conselleria s’ha posat en marxa una campanya de vigilància més estricta de fora vila per part de la Guàrdia Civil i Policia Local, a més d’un control més estricte de les vendes. Qualsevol venda de garrova en una cooperativa o emmagatzemador haurà d’estar acompanyada d’una fitxa signada pel titular de la finca i per qui realitzi la venda. La fitxa haurà d’omplir amb informació sobre la finca d’origen i la seva titularitat entre altres dades, que seran obligatoris perquè el producte es pugui comercialitzar. A més , l’equip ROCA (Robatoris al Camp) de la Guàrdia Civil podrà inspeccionar els magatzems i locals de cooperatives i demanar els comprovants de les compres.

La garrova a Pollença

Segons el president de la Cooperativa Pagesa de Pollença, Martí Solivelles, no tenen constància que hi hagi hagut cap robatori de garroves a la zona, però tenen present que pot succeir, ja que el preu enguany és elevat. Pel que fa a les mesures anunciades per la Conselleria, Solivelles diu que quan el procediment es posi en marxa, a la Cooperativa demanaran emplenar unes fitxes amb l’autorització de l’amo de la finca i la documentació de la parcel·la. “Quan ens ho comuniqui de la Conselleria farem emplenar les fitxes però mentrestant seguirem demanant el DNI i fent la factura, que és el que hem fet sempre” comenta el president de la Cooperativa, que afegeix que no tots els magatzems demanen documentació.

El preu de la garrova

El preu que s’està pagant enguany a la Cooperativa Pagesa de Pollença per quilógram de garrova és de 80 cèntims, si es duu en sacs, i de 83 cèntims si es duu a granel. A granel, dins un remolc, es paga millor perquè no s’ha de fer la feina de buidar els sacs. A més els socis de la Coperativa tenen un preu especial.

PUBLICITAT
El garroví

Però això és el preu mínim, ja que en funció del percentatge de garroví (el “pinyol” de la garrova), es poden arribar a pagar 1,20 euros per kg. “Si ens duen més de dues tones i mitja de garrova a granel, l’analitzam el percentatge de garroví i pagam en funció del resultat del resultat”, explica Martí Solivelles. El percentatge de garroví per kg pot oscil·lar entre el 8 per cent i el 17,5 per cent, que és quan es paga més.

Antigament el que tenia valor era la polpa de la garrova perque s’usa per alimentar el bestiar, però avui dia aquesta part del fruit té un preu de només 10 cèntims el quilo, mentre que el garroví es paga a devers 7 euros el kg. El motiu d’aquest preu tan elevat és perque el garroví s’usa, cada vegada més en la indústria química, ja que serveix per produir l’additiu E410 o goma de garroví, un agent espessidor que s’usa per a diferents tipus d’aliments, per a la fabricació de paper, a la indústria tèxtil o per fer el recobriment de les càpsules de medicament.

Segons Martí Solivelles, la garrova que és produeix a Pollença té un percentatge de garroví més elevat que altres zones de l’illa, un percentatge que sol estar entorn del 12 per cent. A més enguany els arbres tenen quantitat i el percentatge de garroví encara és més elevat.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
TOT MARCO digital
PUBLICITAT