EL BATLE INSTA A COSTES A REGULAR ELS FONDEJOS IL·LEGALS A LA BADIA DE POLLENÇA

492

El passat mes de gener el temporal Gloria va fer encallar més d’una vintena d’embarcacions a les platges del Port de Pollença. Aquestes embarcacions només eren una petita part dels centenars que fondegen il·legalment a la badia de Pollença, més concretament a la zona compresa entra la punta de l’Avançada i el Club Nàutic. Aquestes embarcacions, velers i iots, estan amarrades amb cadenes a morts de ciment il·legals que fan malbé el fons marí. A més, aquests morts suposen un negoci encobert per gent que cobra per poder-hi amarrar i, fins i tot cobra per transportar les persones a la vorera. D’altra banda, totes aquestes embarcacions empitjoren la qualitat de l’aigua de la platja, ja que hi aboquen aigües brutes, i en moltes ocasions taponen els canals d’entrada i sortida d’embarcacions a la platja. Moltes d’aquestes barques amarren temporalment durant l’estiu, però moltes altres hi són tot l’any, i fins i tot, hi ha gent que hi viu. El nombre de barques fondejades il·legalment supera molts estius les 350 i actualment ja n’hi torna a haver prop de 200.

Imatge de les barques fondejades il·legalment just després de la zona de bany balisada

Aquest és un problema històric de la badia al qual els diferents ajuntaments de Pollença han intentat posar-hi solució sense èxit, ja que les competències a partir dels cent metres mar endins, són de la demarcació de Costes.

El batle de Pollença Bartomeu Cifre, ha convocat avui matí una roda de premsa per instar una vegada més a Costes a què posi una solució definitiva al problema. Segons el batle aquesta solució passa per transferir les competències a Ports de les Illes Balears per crear un camp de boies completament regulat. Ports podria explotar el camp de boies directament, o bé mitjançant el Reial Club Nàutic de Port de Pollença o altres empreses. Cifre ha recordat que l’any 2004 ja es va fer un camp boies que fa funcionar durant quatre anys, però que des de llavores no hi ha hagut cap tipus de regulació. Ha recordat que l’any passat l’ajuntament de Pollença va abalisar i netejar tota la zona de bany, que compren aproximadament els primers 100 metres des de la costa. En aquella actuació retiraren 140 embarcacions fondejades il·legalment així com diverses tones de brutícia dipositada al fons marí, entre la qual hi havia gran quantitat de morts fets amb rodes de cotxe i ciment, i altres materials.”Si l’ajuntament ho hem pogut fer, creim que també es pot fer per part d’altres administracions” ha afirmat el batle de Pollença que ha anunciat la creació d’una comissió mixta amb representació de Demarcació de Costes, Ports de les Illes Balears, el Ministeri de Defensa, Confraria de Pescadors, Capitania Maritima i agents socials del municipi, que estudii possibles solucions al problema. “Ens sentim marginats quan veim que Ports regula fondejos a altres llocs i no podem regular-ho al Port de Pollença” ha incidit Cifre.

Imatge de satel·lit que mostra els desperfectes causats pels morts i les cadenes de les barques fondejades al mons marí

D’altra banda Cifre ha remarcat que si bé Ports de les Illes Balears ha tengut actitud positiva respecte del problema, l’Ajuntament s’ha trobat amb un “hàndicap”, que és la Conselleria de Medi Ambient. “Cada vegada que volem regular temes de l’entorn de la badia i les platges ens trobam amb una paret subjectiva per part de la Conselleria de Medi Ambient” ha expressat el batle. “Per exemple, nosaltres demanam l’autorització d’ocupació de béns de domini públic per temporades a la Demarcació de Costes, però quan hem demanat elements que creim que són bons pel turisme i per la protecció mediambiental, ens trobam que Medi Ambient ens ho denega” ha continuat Cifre, que ha dit que la Conselleria ha demanat l’eliminació de dos parcs infantils que s’instal·laren a l’anterior legislatura, i també ha denegat la instal·lació de passarel·les d’accessibilitat. Segons Cifre la Conselleria de Medi Ambient no només no ha permès que l’ajuntament amplii la zona de berenars de Llenaire amb adaptacions per a discapacitats, sinó que ha sol·licitat que es retirin les taules i els bancs que ja hi ha. Finalment Cifre ha mencionat que l’ajuntament ha demanat camps de fondejos a les cales més properes, com són el Caló, cala Murta i cala Engossalba. “Medi Ambient, que promou la defensa de la posidònia, denega els camps de fondejos a aquestes cales quan s’hi està fondejant de manera indiscriminada” ha conclòs Cifre.

PUBLICITAT

Cifre ha recordat que l’Ajuntament ha assumit la retirada d’embarcacions varades pel temporal Gloria, així com la neteja del posterior del litoral, unes feines que han tingut un cost de més de 100.000 euros.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT