EGGCASE2020: OBJECTIU RECUPERAR LES POBLACIONS DE TAURONS I RAJADES

121

Amb la intenció de recuperar les poblacions de taurons i rajades ovípares de la mar de les illes Balears, la direcció general de Pesca i Medi Marí, de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, col·labora en el projecte Eggcase2020.

El projecte Eggcase2020 ha estat posat en marxa per l’Associació Cayume i la Fundació Marilles per recuperar les poblacions de taurons i rajades; els grups d’espècies que han patit una regressió més gran a les Balears i la Mediterrània durant les darreres dècades.

Les instal·lacions del Laboratori d’Investigacions Marines i Aqüicultura (LIMIA), ubicat al Port d’Andratx i que pertany a la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, serà el lloc on els ous seran incubats fins a la seva eclosió. Un cop neixin, es mantindran el temps necessari fins que es puguin retornar al medi natural.

Els taurons i les rajades són, en molts casos, capturats de manera accidental. Algunes de les espècies són ovípares, és a dir, ponen ous, i els dipositen al fons marí. Molts d’aquests ous queden atrapats a les xarxes. La confraria de pescadors del Port d’Andratx col·labora en aquest projecte i entregarà els ous que trobin per tal de recuperar i conservar aquestes espècies.

PUBLICITAT

Les instal·lacions del LIMIA compten amb una llarga trajectòria i experiència en matèria d’investigació i conservació de les espècies de la mar balear. La metodologia que s’emprarà en el projecte Eggcase 2020 compta amb un precedent a Malta i un altre a València, ambdós amb bons resultats.

Ús dels espais naturals

A partir d’avui, 8 de juny, data en què Mallorca, Menorca i Eivissa han passat a la Fase 3 de desescalada, es poden utilitzar les taules de les àrees recreatives situades en espais naturals protegits i finques públiques de les illes Balears. Cal tenir en compte, però, que no es pot fer foc en els espais recreatius fins que no finalitzi l’època d’alt risc d’incendis forestals, el 15 d’octubre.

Dilluns passat, 1 de juny, els espais naturals protegits i finques públiques reprengueren l’agenda d’activitats d’educació ambiental per al públic com ara alguns itineraris, ja adaptats a les mesures de seguretat, i també les activitats guiades.

Des dels equips d’educació ambiental dels parcs, paratges i reserves naturals han posat en marxa un sistema de formularis en línia per poder inscriure’s a l’activitat i així garantir l’aforament limitat de cadascuna.

Des de la Xarxa d’Espais Naturals Protegits de les Illes Balears s’ha optat per aquest sistema, amb grups reduïts d’entre 10 i 15 persones, perquè el públic pugui tornar a gaudir, amb seguretat i de forma més directa, dels valors naturals dels espais protegits. Per aquestes sortides, i per millorar la seguretat del personal i visitants, s’han tengut en compte diversos factors, com l’ús d’espais oberts en comptes de camins estrets o la prioritat a grups familiars o persones que ja mantenen contacte.

Sigui com sigui, a les activitats s’apliquen les mesures de distància de seguretat, d’higiene de mans i els usuaris han de dur mascaretes per si hi ha llocs on n’han de fer ús.

Els centres d’interpretació i d’informació, així com altres instal·lacions com els aguaits, obriran a partir de dia 1 de juliol. També reobriran les tres zones d’acampada – sa Font Coberta, els Pixallers i Marjanor –, ubicades a Escorca.

La reobertura dels refugis gestionats per l’Institut Balear de la Natura (Ibanat) es preveu per al setembre, sempre que les condicions i l’evolució de la situació sanitària ho permetin.

Salvar una desena d’invertebrats en perill

El Servei de Protecció d’Espècies de la conselleria de Medi Ambient i Territori i SEO-BirdLife han iniciat una campanya per millorar la recollida d’informació sobre els invertebrats marins més amenaçats de les illes Balears amb l’objectiu d’ampliar-ne el coneixement. Aquesta acció s’emmarca dins el Projecte d’Actuacions per a la Recuperació d’Espècies Silvestres (ARES) iniciat fa dos anys i que compta amb diferents plans de gestió a aplicar fins al novembre d’enguany.

El pla preveu verificar l’estat de les poblacions de cigala gran, llamàntol, tenassa, madrèpora mediterrània, corall, gorgònia roja, nacra, nacra rugosa, cornet i cranca de les illes Balears. A més preveu detectar i corregir els factors d’amenaça com són la captura il·legal, l’extracció per col·leccionisme i l’ancoratge. També es programaran activitats d’educació i divulgació i implicació en la conservació d’administracions amb competències a la mar.

Durant els darrers mesos, els impulsors han recopilat informació bibliogràfica d’articles científics, llibres vermells d’invertebrats i de programes de seguiment amb la col·laboració del sector pesquer, bussejadors, investigadors, fotògrafs i l’administració. A més, la campanya també compta amb la participació del Servei de Recursos Marins de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

Per tot plegat, demanen la col·laboració ciutadana perquè si algú observa una d’aquestes espècies, ho comuniqui al Servei de Protecció d’Espècies mitjançant el correu electrònic especies@dgcapea.caib.es o al telèfon 606875244.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT