D’UNA PLATAFORMA PETROLÍFERA A FORMENTOR

476

Eva Cerdà

Ja fa estona ens arribaren a la redacció del Punt Informatiu aquestes sorprenents fotografies de Formentor. Les imatges foren captades per Josep Vicenç Bernat, aficionat a la fotografia i home ordenat, que va tenir cura d’apuntar a la part posterior: 11-18 IX 1976. La seva filla Maria, qui va pensar en aquestes instantànies arran de l’actualitat sobre els possibles sondejos petrolífers, explica que son pare les va fer, perquè feia feina a les Gaviotas (les barques que cobreixen la travessia entre el Port i Formentor) i els deia que la plataforma s’havia instal·lat allà per arreglar-la.

Waw, quina passada! Mai no havia sentit parlar d’una plataforma petrolífera ni a Formentor ni a cap altre lloc del Pollença! A més a més, en plena temporada turística, per setembre! Com era possible que s’hagués instal·lat ben davant de la platja, la paradisíaca platja de Formentor!

Amb el cap ple d’exclamacions i interrogants, vaig sondejar el meu entorn i… ningú en tenia memòria…!

PUBLICITAT

Per sort, a Pollença i des del 1966, el polifacètic Miquel Bota Totxo va tenir cura de redactar una Crònica que, com tantes altres vegades, segur que m’ajudaria a treure’n l’entrellat. Efectivament, així va ser. Abans d’endinsar-nos en aquells dies de setembre, però, vull denunciar que, si bé Bartomeu Vilanova va agafar per uns anys el relleu de Miquel Bota Totxo en la redacció de la crònica municipal, una de les primeres coses que va patir les estisorades econòmiques de l’Ajuntament, va ser justament aquesta magnífica obra en què es recull l’activitat diària del municipi de Pollença. Més que llastimós, vergonyós, però… anem cap a Formentor!

Bé, idò, gràcies al segon volum de la Crònica de Pollença corresponent a l’any 1976, em vaig assabentar que: “La Chaparral produce indignación en Formentor” (Última Hora, 19 de setembre de 1976), “Ayer, nadie se atrevia a bañarse” que introduïa un reportatge entre la catàstrofe i la intriga d’un “Misterio en Formentor” (Última Hora, 20 de setembre de 1976) o “La plataforma Sedco 1, estacionada en Formentor para ser revisada y reparada” que s’acompanyava amb un reportatge a doble pàgina “La plataforma Sedco I, sin secretos” de Guillermo Soler Summers (Diario de Mallorca, 21 de setembre de 1976). Finalment, el mateix 21 de setembre, el Baleares també escriu sobre el tema.

Pels titulars tot just transcrits, es fa patent que el tractament de la notícia va ser ben diferent els dos diaris de màxima tirada. En aquest sentit, per part d’Última Hora, es posicionaren en contra de la instal·lació de “dicho artefacto, de enorme tamaño”, mentre que Diario de Mallorca enfocaren la qüestió amb més admiració que crítica.

Dit això, seguint les notícies de manera cronològica, el diumenge 19 de setembre, Última hora informa que la plataforma va arribar a Formentor, cap allà les 3 de l’horabaixa del 18 de setembre, per realitzar “una laboriosa reparación”. L’explicació és qualificada de “extrañeza” i apunta directament al “lugar de anclaje nada menos que la ensenada de Formentor, a poca distancia del hotel y de la playa del mismo nombre, uno de los lugaren mejor conservados y menos contaminados que tal vez puedan existir en la isla”. La nota no té porgueres i tot seguit senyala els clients que, després d’una primera protesta inicial “por el insólito hecho”, passen a una “indignación general”. En definitiva, “es algo incomprensible y bien pudiera ser utilizado desde el extranjero”. En qualsevol cas, “a la espera de una más cumplida información sobre el hecho, expresamos nuestro criterio de que, por la autoridad a quien corresponda, se debe obligar a la plataforma a otro fondeadero dada la amplitud de la bahia de Pollença”.

L’endemà dilluns 20 de setembre, Última hora aprofundeix sobre la qüestió, amb un reportatge d’inspiració Ágata Christie amb avançadeta centrada amb els banyistes que “optaron por no sumergirse en las aguas de tan singular paraje mallorquín, preocupados por la mastondóntica superficie de acero que rompía el encanto de un paisaje, rodeándolo de misterio” i una bateria de preguntes: “¿Por qué remolcar la plataforma desde Tarragona para unas reparaciones? ¿Se tracta de un ensayo para futuras prospecciones en aguas de Mallorca? ¿Quien ha autorizado tal presencia?”. La resposta s’avança per a les pàgines 10 i 11, en les quals el reportatge “Misterio en Formentor” comparteix protagonisme amb dos comentaris: un “Fuera de aquí!!” signat per “de nuestra Redacción” i un altre “Versión oficiosa”.

A veure què explicaven de nou en aquest “Misterio en Formentor”. La plataforma de prospecció petrolífera, que ara ja anomenen Sedco I, va arribar procedent de Tarragona “a remolque por tres buques nodrizas” i va quedar instal·lada enmig de mesures dissuasòries entre les quals destaquen, “en un radio de quinientos metros, una red de boyas impide la presencia de toda embarcación ajena a los servicios de la plataforma, de unos treinta metros de altura, con diez metros bajo agua. Permanente, y por razones de seguridad, uno de los buques se halla anclado junto a la plataforma”.

Amb la “Opinión Pública” en el centre de la mirada, desgranen que “a nadie se le puede ocultar que en las cercanías de Tarragona existen puntos que ofrecen el mismo abrigo sin necesidad de cruzar todo el mar para llegar a Mallorca”. En prova d’això, “reporteros de U.H. pudieron recoger en Formentor el recelo con que es vista la impresionante mole de hierro, rechazándose la versión que se dá como oficial”.

Llavors s’endinsen en l’autorització i, a falta d’informació oficial, apunten que “las especulaciones no puden ser detenidas. Detectadas, como ya se publicó, unas bolsas de petróleo en la costa norte de la isla, existe la posibilidad de que se trate de un ensayo general antes de emprender unas prospecciones para las que se han concedido ya unas concesiones…”

La versió que en diuen “oficiosa” la posen en boca de l’enginyer en cap de la Sisena Prefectura Regional de Costes i Ports, Antonio Garau, qui “a título personal” explica que han d’arreglar una pota de la plataforma i que precisen de fondària, aigües transparents i calma durant cinc dies… “circumstancias que parece ser se dan en la bahía de Pollensa, frente a la playa de Formentor”.

I, per acabar-ho de rematar, un apunt titulat “Fuera de aquí!!”, expressió amb què reberen el reportero d’U.H. que s’acostà a la plataforma i que, així mateix, va poder parlar amb el primer oficial del “Amatista”, un dels bucs que vigilen la zona. Aquest treballador evidencià el grau de “top secret que rodea todo lo relativo a la plataforma”. Entre altres coses, diu: “lo llevan todo en secreto. Las distintas secciones trabajan sin relacionarse entre sí, informado sólo a sus superiores. Cada técnico en su mayoria canadienses, tienen una misión específica. Tambien hay españoles para trabajos menos especialitzados. Cumplen turnos laborales de una semana, descansando la siguiente semana”. Resulta que venen de Tarragona, on després de diversos intents “localizaron una gran bolsa. Todos quedaron sorprendidos. Están trabanjando para la Unión Texas. (…) El trabajo aquí en Formentor durarà de diez a doce días.” Segons aquest tècnic, l’elecció del lloc ha estat “cosa de los yankees”, si bé assegura que no hi ha cap perill de contaminació, perquè “no llevan petróleo”.

Per la seva banda, el 21 de setembre de 1976, Diario de Mallorca aporta als seus lectors una altra versió del fet, l’oficial, que acompanyen d’una recorregut per la Sedco I. De fet, molt de passada apunten que “su presencia reaviva los rumores sobre posibles prospecciones petrolíferas en el mar balear”, encara que “nada parece por el momento relacionar la presencia en nuestras aguas de la “Sedco I” con la explotacion de dichos yacimientos petrolíferos”.

Així que, ben lluny del “misterio”, aposten pel “sin secretos” a l’hora de reproduir un reportatge amb notes de la literatura de ciència ficció signat per G. Soler Summers i fotografies de Torrelló.

La versió oficial és corroborada amb dos destacats: “En aguas pollensinas arregla averías y realiza su revisión periódica” i “Ensuciar las aguas de Formentor supondría el despido de quien incurriese en la falta”. La resta, simplement, és un passeig que va des de l’ascens a la plataforma fins al comiat. De manera molt detallada, Soler Summer conta “la pequeña aventura”, ens situa i presenta les persones que hi participen, entre les quals el cícero de l’expedició per la Sedco I, Halifax, Nichols, “ingeniero y segundo jefe de esta plataforma” que, tal i com expliquen, fou construïda al Canadà i que té com a missió “descubrir petróleo y comprobar su calidad. Realizado este objetivo, deja el lugar a una torre de extracción”.

Feta aquesta puntualització, els rumors del diumenge es dilueixen amb un “por el momento, nadie busca oro negro”, simplement “hemos elegido estas aguas –nos indica el ingeniero Nichols-, por ser este lugar uno de los lugares com menos oleaje y con fondeo suficiente para nosotros. En Tarragona hay lugares tranquilos, però sin la profundida deseada (…) No tengan miedo, no vamos a perjudicar en ningún modo etas aguas, tenemos todas las medidas tomadas. Ustedes mismos, la van a comrpobar con su visita. No hay ningún compartimento a bordo que esté cerrado para ustedes”. “Y así fue, casi tres horas duró la visita que giramos por el interior de la pequeña ciudad flotante”: vuitanta homes, nou àncores, servei mèdic permanent, torns de dotze hores constants, quatre menjades diàries, “televisión en color por medio de vídeo y también se pude ver la española en sus dos cadenas”, banys i habitacions “no difieren mucho de un hotel medio. Lo único prohibido a bordo es el alcohol y las mujeres. Aunque no hay ningún cartel que les niegue la entrada…”

No hi falten càmeres de televisió submarina, col·locades a les potes, permet controlar qualsevol incident des de la Plataforma, ni una depuradora d’aigua que emmagatzema les aigües brutes per evacuar-les a llocs adients. És més, cada diumenge, es realitzen exercicis de salvament.

Fet i fet, arriba el moment del comiat amb un avanç “es muy posible, que a finales de esta semana o principios de la próxima, vuelva a su base de trabajo”.

Finalment, el mateix 21 de setembre de 1976, el Baleares també dedica un reportatge a doble plana a “La plataforma Sedco I, fondeada en Formentor” en el qual donen veu a alguns veïns del Port de Pollença convençuts de l’existència de petroli en el subsòl de Mallorca, entre Sóller i Pollença per ser precisos. Més enllà d’aquesta nota curiosa, aporta poca cosa de nou respecte els altres dos rotatius de l’època.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT