Dos pollencins, Josep Sina i Xisco Valls, estan entre els top ten balduferos del món, després d’haver quedat en cinquena i sisena posició al Campionat Mundial de Baldufa, en la modalitat d’estil tradicional.
El Campionat Mundial de Baldufa se celebrà el passat mes d’octubre i hi prengueren part un centenar de baldufers procedents d’una vintena de països d’arreu del món. A més dels dos pollencins, hi havia altres representants mallorquins. Entre ells, l’inquer Guiem Vizcaíno que va fer primer en estil lliure, i segon en tradicional.
Una afició que reviscola
Els balduferos pollencins expliquen que “des de fa uns anys a Mallorca ha reviscolat aquesta antiga afició entrant dins el món del circ en format espectacle”. A més a més, parlen de les trobades “com les dues edicions de la Trobada Mallorquina de Baldufes a Pollença o la baldufada popular que es celebra cada any a Costitx, a més de quedades esporàdiques a algunes places dels pobles”.
Per altra banda, apunten que “quest procés ha anat acompanyat d’un desenvolupament i perfeccionament de l’art de fabricar baldufes amb el torn de fusta, artesania al límit de l’extinció avui en dia”.
Sobre la Trobada de Baldufes a Pollença
Sobre la Trobada de Baldufes de Pollença, expliquen que “si bé enguany la trobada no s’ha organitzat per causa de la incertesa de mesures que s’han de prendre”. Tenen la intenció “de realitzar la III Trobada Mallorquina de Baldufes a Pollença durant la primavera del 2021, així que començau a embolicar cordes i… a rodar!”
Una joguina antiga i el Top of the World
“Pot una joguina, de les més antigues que es coneixen i a punt de caure en l’oblit, retornar amb més força que mai? Definitivament, sí. Qui sap si és degut a la seva força centrífuga, capaç de tornar-la aixecar-la quan ja frega el terra, o per simple casualitat però la baldufa mallorquina mai havia sigut tan coneguda a nivell internacional com en l’actualitat”, comenten els balduferos pollencins.
Sobre el títol de millor baldufero del món, els pollencins expliquen que “malgrat l’existència d’aquest títol li pugui semblar graciós a més d’un, la baldufa està en ple desenvolupament i els darrers anys han sorgit dues modalitats de competició a nivell mundial: l’estil lliure o freestyle (baldufes buides, de plàstic o amb rodaments) i la tradicional (de fusta massissa). Ambdues modalitats consisteixen en fer el màxim de filigranes possibles durant tres minuts, valorant-se la tècnica, la dificultat, l’estil i la originalitat dels moviments”, conclouen.
