DIVENDRES ES DIAGNOSTICAREN SET NOUS CASOS DE CORONAVIRUS

850

La coordinadora del Centre de Salut, la Doctora Alejandra Valero, acaba d’informar que divendres 11 de desembre es diagnosticaren set nous casos de coronavirus al municipi de Pollença. Per altra banda, es varen donar 3 altes. Per tant, a data de l’11 de desembre, hi havia 22 casos actius.

Les dades corresponents al cap de setmana se sabran demà, dimarts 15 de desembre.

Aquesta informació no inclou les dades sobre l’evolució del brot de covid-19 de la residència Sèniors del Port de Pollença.

Control a ports i aeroports

El Govern va assolir el compromís de l’Estat per reforçar els controls sanitaris als ports i aeroports de les Illes Balears. D’aquesta manera, a partir del 20 de desembre, s’exigirà un control sanitari a tots els viatgers que arribin a la comunitat autònoma des d’altres regions del país amb una incidència acumulada superior a 150 casos de Covid19 per cada 100.000 habitants.

PUBLICITAT

Així ho va anunciar en roda de premsa la presidenta, Francina Armengol, després de mantenir una reunió amb el president canari, Ángel Victor Torres, i d’haver negociat amb l’Estat espanyol que s’apliquessin els mateixos criteris per a turistes nacionals i internacionals i adaptar-los per als residents o viatgers amb motius justificats.

“Des del primer moment de la pandèmia una de les nostres principals prioritats ha estat la de mantenir la mobilitat i amb les màximes condicions de seguretat sanitària possibles”, va destacarArmengol, apuntant que “ser unes illes ha esdevingut una oportunitat per controlar millor la propagació del virus”. “El virus segueix matant. No podem perdre mai de vista que estam davant una pandèmia molt cruel i no ens podem relaxar”, va insistir Armengol. Per aquest motiu també va valorar de manera positiva tancar amb l’Estat l’acord per poder realitzar els controls.

Segons va explicar Armengol, la normativa, que s’articula mitjançant un decret de la presidenta i una resolució de la consellera de Salut i Consum, distingeix entre tres grups de passatgers: turistes, visitants que arriben a les Illes per un motiu justificat i residents.

Des del passat 23 de novembre, els turistes internacionals que visiten les Illes Balears han de presentar una PCR o TMA negativa feta en les 72 hores prèvies a la seva arribada. Ara, els turistes procedents d’altres indrets de l’Estat també l’hauran de presentar, exposant-se a una multa de fins a 3.000 euros en cas de no presentar-la, així com a haver-se de fer una prova en arribar.

Passatgers turistes

Seguint els mateixos paràmetres que s’han establert a Espanya de cara als passatgers procedents de tercers països, aquesta prova no s’exigirà als turistes provinents de comunitats autònomes que tinguin una incidència acumulada del virus inferior a 150 casos per 100.000 habitants. Per determinar quines són aquestes comunitats autònomes es prendran com a referència les dades oficials que publica periòdicament el Ministeri de Sanitat. Aquesta relació de comunitats autònomes es revisarà cada 15 dies i es publicarà a la pàgina web del Govern.

Passatgers amb motius justificats

Pel que fa als passatgers que arriben amb un motiu justificat de comunitats autònomes que tinguin una incidència acumulada del virus superior a 150 casos per 100.000 habitants, no només hauran de signar una declaració responsable com la resta de viatgers, sinó que s’haurà de justificar el desplaçament. A aquest grup se’ls exigirà una prova d’antígens en arribar a l’aeroport o al port o s’hauran de sotmetre a una quarantena de 10 dies.

Passatgers residents

En el cas de residents que provenguin de comunitats autònomes que tinguin una incidència acumulada del virus superiorr a 150 casos per 100.000 habitants, se’ls oferiran tres opcions: fer-se una PCR en origen en les 72 hores anteriors a la seva arribada de manera gratuïta, que assumirà el Govern, en algun dels centres concertats del Servei de Salut de les Illes Balears (67 repartits en 17 comunitats autònomes); fer-se la prova en arribar o si ho decideixen les autoritats sanitàries, una PCR al centre de salut; o fer una quarantena de 10 dies a casa seva.

Excepcions

Tot i que provenguin de comunitats autònomes que tinguin una incidència acumulada del virus superior a 150 casos per 100.000 habitants no s’hauran de fer la prova els residents que hagin sortit de les Illes Balears 72 hores abans de la seva tornada, els transportistes de mercaderies i les tripulacions de vaixells i avions, ni els viatgers relacionats amb competicions esportives federades. Tampoc els nins menors de sis anys.

Terminis

Armengol ha explicat que serà el Govern qui assumeixi aquests controls i ja està prevista la contractació del personal necessari. Es realitzaran mentre duri la vigència de l’Estat d’Alarma, almenys fins al 9 de maig.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT