DIMECRES DE CENDRA TALLEN EL PI DE SANT ANTONI

636

És el que mana la tradició, avui dia 26 de febrer, Dimecres de Cendra, s’ha tallat el Pi de Sant Antoni davant la mirada d’un nombrós públic que envoltava la plaça Vella de Pollença. Quaranta-un dies després d’haver-lo plantat, el Pi ha tombat tot just quan comença la Quaresma, una data que posa punt final al cicle de Nadal dins el qual s’inclouen les festes de Sant Antoni i també el Carnaval.

Una petita neo-festa

D’ençà que ja no és fan les espases dels Moros i Cristians amb la llenya del Pi de Sant Antoni, la tallada del Pi s’ha anat convertint en una petita festa amb els seus propis rituals. Fa cinc o sis anys els assistents que s’aixecaven d’hora per veure la tallada del pi a les vuit del matí es conformaven d’endur-se’n com a record una branca de la ramera (cosa un poc difícil enguany). Però des de fa un parell d’anys molta gent espera que l’encarregat de tallar el Pi vagi fent llesques primes del tronc, que després cadascú usa a ca seva com vol.

El Dimecres de Cendra, una data mòbil

Ara bé, si el 17 de gener, dia de Sant Antoni, és una data fixa; el Dimecres de Cendra ve determinat pel calendari lunar, o sigui que pot variar en el calendari. Com s’ha dit, el Dimecres de Cendra marca l’inici de la Quaresma, que dura quaranta dies abans del diumenge de Pasqua, mentre que el diumenge de Pasqua escau el primer diumenge després de la lluna plena de primavera.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT