DETECTEN TORTUGUES INVASORES A L’ALBUFERETA DE POLLENÇA

572
Tortuga de Florida fotografiada a l'Albufereta de Pollença

Una lectora de Punt Informatiu ha enviat a la redacció d’aquest diari unes imatges captades avui a l’Albufereta de Pollença on es veu clarament una tortuga de Florida (trachemys scripta). Aquesta és una espècie catalogada com a invasora que malauradament, segons explica Lluís Parpal, president del Consorci per la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB), ja es troba a la majoria de zones d’aigua dolça de les Balears.

Com actuar si es detecta una tortuga de Florida?

Si es troba una d’aquestes tortugues al medi natural el primer que s’ha de fer, explica Parpal, és notificar-ho a l’administració perquè pugui saber que a aquesta zona hi ha tortugues de Florida i que prengui les mesures necessàries. Una manera de comunicar-ho ràpidament és mitjançant l’aplicació “LÍnea Verde-cofib”, o entrant a la pàgina web www.lineaverdecofib.es, i seleccionant l’especie detectada. També, si és possible, es pot capturar l’exemplar i cridar al COFIB al 902 193 768, perquè se’n facin càrrec.

Tortuga de Florida. Font: Wikipedia

Quin és el perill de la tortuga de Florida?

Segons Parpal “el perill ve per diverses bandes. Es tracta d’un depredador de petits peixets i també de flora pròpia que competeix per l’alimentació amb la tortuga d’aigua (Emys orbicularis), que és una espècia pròpia que s’ha de mantenir, ja que forma part de la biodiversitat de les Illes. La tortuga de Florida és una espècia més agressiva i desplaça a la tortuga d’aigua competint per les zones d’insolació i alterant el metabolisme de la tortuga d’aigua. A més pon més ous i incrementa els seus efectius més ràpidament i pot ser portadora d’algunes malalties”.

Tortuga d’aigua europes. Font: Wikipedia

Com ha arribat la tortuga de Florida a l’Albufereta

Com el seu nom indica, la tortuga de Florida és originària del continent americà, però fa anys es va escampar per tot el món com que es venia com a mascota per tenir dins peixeres, pel fet que es tractava d’un animal petit, barat i que requeria molt poca atenció. Però com que la tortuga de Florida creix fins als 30 centímetres, es torna agressiva i més podia arribar a viure fins a 40 anys, moltes varen acabar amollades al medi natural.

PUBLICITAT

Feines de control

Lluís Parpal conta que “s’està fent feina a zones com l’Albufera retirant exemplars perquè la normativa legal (Reial Decret 630/2013, sobre control d’espècies invasores al territori nacional) especifica que les administracions han de posar els medis necessaris per eliminar aquestes espècies del medi natural a causa de les alteracions de la biodiversitat que poden provocar”.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT