DESAPAREIX LA PEIXATERIA, QUÈ PASSARÀ…?

563

El delegat d’Urbanisme de l’ajuntament de Pollença, Bartomeu Cifre Bennàssar, considera que, arran de la descoberta arqueològica feta a les obres de la Peixateria de la plaça Major, “fer l’excavació completa ho paga, tal i com és molt probable que ens ho recomani l’informe del Consell de Mallorca, perquè així ho va expressar el tècnic, Pere Cardell”.

Després de l’aixecament dels cossos descoberts al subsòl de l’antic Quarter de la Policia Local, el tècnic del Consell de Mallorca, Pere Cardell, va visitar les obres i va avançar que a l’informe recomanarà realitzar una excavació completa a la part de la Peixateria, on s’havien fet prospeccions allà on han d’anar els fonaments, i al carrer Càrritx. I és que, molt probablement, hi haurà restes arqueològiques d’índole diversa. En aquest sentit, un dels cossos localitzats al redol del Quarter no s’ha pogut aixecar, perquè una meitat està dins el carrer Càrritx, on la intervenció que s’hi havia de fer afectava tan sols el paviment.

“Hi ha indicis d’estrats més antics”

Pel que fa a les possibles restes arqueològiques que es puguin descobrir al subsòl de la Peixateria, “semblen d’un altre tipus, encara que no es pot descartar que surtin ossos. Ara bé, allà s’han trobat síquies i altres estructures, així com nombroses monedes medievals. Tot plegat són indicis que hi ha estrats antics i que serà molt interessant recuperar”, va comentar Cifre Bennàssar.

PUBLICITAT

Mentre esperen rebre l’informe oficial en què “ens recomanen, però no ens obliguen, a continuar excavant, preparam una planificació de l’obra amb els tècnics i l’empresa adjudicatària, que contempli aturar-les durant els mesos de temporada turística alta”.
De moment, els arqueòlegs continuaren excavant a la zona de la Peixateria, mentre que els picapedrers s’aturaran a l’espera d’una nova planificació.

La reforma de l’antiga Peixateria i l’annex edifici que un temps va acollir el Quarter de la Policia Local foren un dels temes de la campanya electoral a les darreres municipals. Arran de la intenció de l’anterior equip de govern d’esbucar els dos edificis per a construir-hi un edifici de nova planta, un grup de pollencins s’organitzà en allò que es va donar a conèixer com Un tèntol per a la Peixateria justament per a defensar les construccions existents. De fet, demanaven que es restauràs l’antiga Peixateria i es reformàs l’edifici annex. Entre les persones que representaven Un tèntol per a la Peixateria, hi havia l’ecologista Miquel Àngel March qui, com a candidat de la coalició Junts Avançam, resultà elegit batle de Pollença.

Des del Consell de Mallorca estan disposats a renegociar subvencions i terminis

La recuperació d’aquelles instal·lacions, per tant, va esdevenir un dels projectes prioritaris de la legislatura. Per això, varen haver de resoldre temes burocràtics relacionats amb el concurs impulsat per a l’anterior govern. Fet i fet, fins a finals del passat 2018, quan s’iniciaren les obres de restauració de la Peixateria i antic Quarter. Ben aviat, va sorgir la sorpresa: davall el Quarter, s’hi descobriren cossos que, per la disposició i per alguns objectes, era fàcil identificar com a d’època islàmica. Aleshores s’iniciaren unes excavacions arqueològiques que han tret a la llum fins a 11 cossos, entre els quals hi ha algun bebè, i els indicis són que, al voltant d’aquest jaciment, s’hi poden amagar restes interessants d’èpoques passades. És per això que, des del Departament de Cooperació Local del Consell de Mallorca, estan disposats a renegociar subvencions i terminis per acabar aquestes obres. La dimensió arqueològica ha guanyat terreny a la intervenció d’un espai vinculat a la vida del poble. I és que les arrels d’aquell indret eren més fondes d’allò que semblaven.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT