DESACORD UNÀNIME DE LES ESCOLES DEL MUNICIPI CONTRA LES MESURES ANUNCIADES

932

Les directives de les escoles del municipi de Pollença mostren un desacord unànime contra les mesures per retornar a les aules de manera voluntària a partir del 24 de maig, que aquests dies han transcendit als mitjans de comunicació.

Durant el dia d’ahir, les directives tant d’educació infantil i primària com de secundària es reuniren online amb inspecció per fer arribar el seu desacord amb l’esborrany al qual varen tenir accés. Els varen confirmar que allò era un esborrany i que les instruccions oficials no se sabran fins aquest dissabte quan les normes es publicaran al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

Per tant, el professorat espera a conèixer el text final amb l’esperança “que ens escoltin i ens donin una mica més d’autonomia”, apunta la directora del Centre d’Educació Infantil i Primària Costa i Llobera, Maria Antònia Serra, ben conscient que “en estat d’alarma el Govern central té la darrera paraula; confiem que en aquesta fase d’alivi ens escoltin”.

11 de maig, les directives seran al centres

Els directors dels centres d’educació infantil i primària del municipi de Pollença abordaren diferents qüestions, però molt especialment feren arribar el seu desacord amb l’esborrany que els havia arribat.

PUBLICITAT

En qualsevol cas, els equips directius de tots els CEIP del municipi s’incorporaran al lloc de feina a partir d’aquest dilluns 11 de maig, quan previsiblement Mallorca entrarà a la fase 1 de desconfinament. Des del CEIP Costa i Llobera, aprofitaran per posar-se en contacte telefònic “amb les famílies d’Educació Infantil per fer un estudi sobre la necessitat real que hi ha entre l’alumnat del nostre centre per atendre a l’escola”, senyala Maria Antònia Serra.

Des del CEIP Joan Mas, Lema Crespí, apunta que “durant les properes setmanes resoldrem incògnites sobre el funcionament que hem de seguir i ens adaptarem. Però, des del principi, les informacions ens arriben amb contagotes”.

Durant les properes setmanes, també invertiran esforços en resoldre, via telefònica, qüestions relacionades amb la sol·licitud de matrícula per al proper curs que, si no hi ha canvis, començaran a partir de l’1 de juny.

Els centres no estan preparats

Els directors de tots els centres també coincideixen en què, dia 25 de maig, les instal·lacions no poden estar preparades per reprendre les classes presencials i complir les mesures exigides per l’estat d’alarma.

Per al director del CEIP Miquel Capllonch, Joan Ramon Mateu, tot plegat “és surrealista”. Pel que fa a les instal·lacions, assegura que “les aules no estan habilitades perquè entre els infants hi pugui haver una distància prudencial. Llavors és impossible poder dur amb garanties les entrades i sortides del centre”.

Mentre que, la directora de Costa i Llobera, Maria Antònia Serra, afirma amb rotunditat que “de cap de les maneres el centre pot complir les mesures de seguretat que exigeix l’estat d’alarma per molt disposats que hi estem. Com fas mantenir la distància de seguretat entre l’ alumnat d’ EI?, qui acompanyarà al bany a un nin o nina i desinfectarà mentre ha de tenir cura dels altres alumnes de la classe, com podem evitar que tots duguin mascareta i no se la toquin?… són molts els interrogants tot i que estem disposats a voler cobrir les necessitats de les famílies”, planteja la directora del CEIP Costa i Llobera.

I el director del CEIP Port de Pollença, Mateu Ripoll, recorda que “les illes Balears som l’única comunitat auònoma en què puja el nombre d’alumnes” motiu pel qual les aules estan saturades. En aquest sentit, apunta que “ara s’haurien de centrar en com començarem el curs 2020/21. Ens queden poques setmanes per acabar el curs i gairebé es pot dir que tenim les notes posades”.

El professorat fa una feinada

El professorat, que tots els directors coincideixen en destacar que fan una feinada per fer les classes no presencials, també coincideixen en assegurar que no estan preparats per fer classes presencials per als voluntaris i clases a distància per a la resta d’alumnat.

Maria Antònia Serra veu “impossible poder compaginar ambdues maneres de fer fer les classes”, mentre que Joan Ramon Mateu destaca “la funció educadora de l’escola i també la funció social, però de cap de les maneres podem esdevenir un aparcament de nins”. Per la seva banda, la directora del CEIP Joan Mas, Lema Crespí, apunta que encara no sabem quines mesures de seguretat han de seguir els professors per evitar el risc de contagi.

Tant els centres educatius de Pollença com del Port, mostren la seva preocupació per la pèrdua del valor de les escoles com a espais educatius. Cap d’ells vol assumir el risc de possibles contagis entre els infants i entre els professors. En aquest sentit, Lema Crespí assegura que “segons l’esborrany, passam de tenir una funció educativa a sanitària, sense pensar amb la naturalesa dels infants, sobretot dels més petits que és impensable que mantenguin distàncies de dos metres entre ells”. De fet, per a Crespí, “per al procés d’escolarització no hi ha problemes ni aquí ni a Pollença, en general, però si ens hem d’adaptar a allò que diu l’esborrany sobre mesures de seguretat, distàncies… jo dimitiré. És impensable. Tots estam igual i hem decidit que tots anirem a una. Per tant, cal esperar a veure què diuen durant les properes dues setmanes per resoldre incògnites”.

Tots els directors valoren la feinada que fa els mestres i les famílies en un moment tan complicat com l’actual, marcat per la crisi sanitària de la Covid-19 i la seva deriva en crisi econòmica i social.

Final de curs excepcional

El final de curs 2019/2020 serà excepcional, com ho és aquest tercer trimestre.

Per això, en funció de les instruccions i mesures publicades al BOE, planificaran i organitzaran com acomiadar el curs amb garanties sanitàries, però sense renunciar a la part social de les clàssiques festes de final de curs. Per descomptat, el context és molt diferent, però la creativitat del conjunt de la comunitat educativa farà possible que aquest curs 2019/20 acabi d’una manera entranyable.

De fet, molts dels directors volen fer alguna activitat per acomiadar al curs, durant el mes de juny i al pati, seguint totes les mesures de seguretat per evitar contagis. En qualsevol cas, no es pot considerar una activitat acadèmica ni presencial, sinó una trobada amb objectius educatius i socials. En aquest sentit, tenen molt presents els alumnes de sisè d’Educació Primària que deixen el centre per passar als instituts per cursar l’Educació Secundària.

Tots enyoren moltíssim els seus alumnes i desitgen veure’ls aviat, però sobretot bé.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT