DES DE POLLENÇA AL MÓN, MALLORCA ARTESANIA UNA BOTIGA PUNT ZERO

658
Remedios Membrive i Mateu Mercer.
Remedios Membrive i Mateu Mercer.

Remedios Membrive i Mateu Mercer no es coneixien, però coincidiren a ca un amic comú i, com que són dos grans lectors, començaren a parlar de llibres i acabaren muntant un negoci peculiar, si més no ara i aquí, ja que, a través de Mallorca Artesania, una botiga que jo en dic punt zero, perquè és molt més que una botiga on line, és una botiga pròpia d’aquest present que cada dia s’obre al futur, i que, des de Pollença, venen a tot el món.
Mentre compartim un cafetet, m’expliquen que “començàrem parlant de llibres, perquè tant en Mateu com jo ens agrada molt llegir, i acabàrem parlant de feina, ni ell ni jo treballàvem i volíem fer alguna cosa”, així ho diu Remedios, una dona entusiasta, comunicativa, detallista… “una apassionada de la gent i de les coses fetes a mà, de les coses exclusives per úniques, no per marques ni preus!”, afegeix.
Per la seva banda, Mateu confessa “jo sé d’informàtica, sé muntar botigues on line i sé gestionar-ho. No me n’entenc gaire de collarets ni coses d’aquestes, però faig de tot: fotos, descripcions…” i els seus ulls transpuen il•lusió, es nota que coneix el terreny pel qual es mou i les formes de treball que s’imposen de cara al futur.
El seu projecte es diu Mallorca Artesania, perquè així és el producte que hi venen: un producte d’aquí, fet aquí i fet a mà, que va més enllà de la simple transacció econòmica entre un venedor, un productor i un comprador, simplement perquè “nosaltres som així”, diu Remedios.
A les portes de la Fira de Pollença, en què la Fira d’Artesania és el major atractiu de la Fira tradicional pollencina, comenten que “d’artesans d’aquí, tenim Juanjo Cerdà que treballa la palma com son pare, com el seu padrí…, i Andrés Texeira que fa treballs de pedra de Santanyí. Hem visitat altres artesans pollencins, que fan molt bona feina, amb uns estam negociant i a altres, els hem hagut de dir que no, perquè el preu del transport superaria el preu de l’objecte, i mira que fan coses precioses”, comenta Membrive. Llavors afegeix que “tenim artesans de Marratxí, de Campos, de Palma, de la Cabaneta… i, poc a poc, anam fent nous contactes. Avui mateix tenc una entrevista amb una artesana d’Inca”.
Pel que fa a la selecció d’artistes, expliquen que “normalment, primer feim una entrevista per conèixer l’artesà i allò que fa; si és autèntic, fet a mà… si són dissenys originals… tenen bons acabats… I, en funció d’aquesta primera presa de contacte, concertam una segona visita per fermar el contracte, fer fotos a les obres…” És clar que, per arribar fins aquí, els camins són ben diferents: “a vegades ens ho han dit altres persones, altres són els mateixos artesans que s’han posat en contacte amb nosaltres i altres els hem conegut a través d’una fira… De fet, per això, ens dedicam a voltar per les fires, per conèixer nous artesans”.
Una vegada superat el primer contacte, “l’artesà fixa el preu de cada article i llavors, acordam el percentatge que és per a ells i el que és per a nosaltres. Tot això queda fixat en un conveni en el qual fixam les condicions de les dues bandes”. Per la seva banda, des de Mallorca Artesania, “ens interessa potenciar l’artesà. Per això, a més de les fotografies d’allò que venem, a través de la web volem donar a conèixer l’artesà, allò que fa i com ho fa, per això, s’hi poden llegir entrevistes, veure audiovisuals…”
Tot plegat és una feinada que Mateu i Remedios es reparteixen. Així, “Remedios s’ocupa de la part administrativa i també d’establir contacte amb els artesans, valorar els productes…, mentre que jo faig totes les parts d’informàtica. Per altra banda, hem tengut l’ajuda d’un amic que ens ha fet el logo i també ens han ajudat a fer les traduccions, ja que ens interessa potenciar Mallorca Artesania internacionalment i això internet ho permet”, diu Mercer.
L’aventura de Mallorca Artesania va arrencar fa un parell mallorquí de mesos. Des d’aleshores ençà, “no hem aturat i la veritat és que tenim moltes visites, però ens hem de donar a conèixer més. Per això, a més d’anar a fires, repartir targes i presentar-nos, ara mateix també feim molta difusió a través de les xarxes socials. En tenir temps, volem disposar d’un canal You Tube i anar fent”, explica Mateu Mercer.
A través de Mallorca Artesania, “venem bàsicament objectes de regal i de decoració, objectes no gaire grossos ni gaire feixucs, perquè evidentment els costos del transport no han de ser majors que els de l’objecte en ell mateix”, comenta Remedios Membrive a qui la cara se li il•lumina quan li deman si s’han plantejat obrir una botiga “convencional”: “Ens encantaria, és una de les coses que tenim a la llista de projectes de futur… seria un somni. Ara bé, en la virtualitat, la despesa és mínima. De fet, per tirar endavant Mallorca Artesania, vàrem posar 100 euros perhom, el mínim necessari per fer la web i la botiga on line”.
La manca de pressupost, en canvi, no ha impedit que Mallorca Artesania aporti un granet d’arena a la societat. “En diverses ocasions, he fet de voluntària a PRODIS, vaig ordenar l’arxiu, he treballat a la taverna… i, des del primer moment, tant Mateu com jo, teníem clar que volíem que el nostre negoci tengués un caire solidari. Per això, vàrem oferir un espai a Prodis, que tenen tallers d’artesania molt interessants, i volem que altres associacions puguin vendre els productes que elaboren de manera artesanal a través de Mallorca Artesania, cadascú al seu ritme i sense percentatge de venda per a nosaltres, sinó que tot el benefici és per a ells”, conclouen Mateu Mercer i Remedios Membrive, les ànimes de Mallorca Artesania, una botiga que s’obre des de Pollença al món.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT