DEMÀ COMENÇA EL CICLE DE CINEMA KURD A POLLENÇA

383
Cartell amb el qual s'anuncien els dos films del Cicle de Cinema Kurd que es projectaran a l'Ateneu de Pollença.

Demà, divendres 9 de setembre, a les 20 hores, a l’Ateneu de Pollença (carrer Metge Sureda, número 8), es projectarà Kebane, volver a empezar (2015), una de dues pel·lícules del Cicle de Cinema Kurd podrà veure el públic pollencí i que comptaran amb la presència de persones que coneixen el conflicte del Kurdistan, cosa que facilitarà l’obertura d’un debat després de cada projecció.

Kebane, volver a empezar(2015) és un documental produït per la cadena HispanTV, de 51 minuts de llargada, que s’endinsa en el procés d’alliberació de la ciutat siriana de Kobane (Ain al-Arab), que es va convertir en el primer mur de contenció mundial del grup terrorista EIIL (Daesh en àrab).

Després de ser alliberada i amb un 80 per cent de la localitat destruïda, l’equip d’HispanTV va entrar a Kobane per conèixer de primera mà les conseqüències del setge, els efectes en la població civil i els esforços per tornar a la normalitat.

Des de la proximitat amb els milers de ciutadans que retornaven a les seves llars, provinents dels camps de refugiats, el documental mostra el dolor per la pèrdua dels familiars que caigueren durant l’assetjament. Alhora que brinda un raig d’esperança: saber que la determinació del seu poble va poder vèncer l’enemic més terrible.

PUBLICITAT

En aquesta ocasió, la presidenta de l’associació basc-kurda Newroz, Arantza Uzkiano, serà la responsable de respondre les preguntes dels pollencins i d’encetar el debat entorn al conflicte del Kurdistan.

Per altra banda, el proper divendres 16 de setembre, a les 20 hores, al mateix Ateneu Pollença, es projectarà Las tortugas también vuelan (2004), un film iranià dirigit per Bahman Ghobadi, durant el qual, en 95 minuts, explica la història dels habitats d’un camp de refugiats del Kurdistan iranià que cerquen desesperadament una antena parabòlica per poder estar informats de l’imminent atac americà contra l’Iraq. Els infants del campament, liderats per un al·lot a qui diuen “Satèl·lit”, es dediquen a la recollida i venda de mines antipersona. Amb l’arribada de nous refugiats al campament, “Satèl·lit” quedarà enlluernat per la bellesa d’una jove.

En aquest cas, el debat serà conduït pel també membre de Newroz, Juan Sorín.

Aquestes dues projeccions de Pollença formen part d’un cartell més ampli de fins a cinc pel·lícules i setze projeccions en total (dues als municipis d’Artà, Felanitx, Sant Llorenç i Palma, així com a Pollença, i totes cinc a l’Ateneu lo Tort de Manacor). La finalitat del Cicle és acostar als mallorquins la realitat que viu el poble kurd a través del setè art.

De fet, segons els organitzadors, el Cicle té un doble propòsit, “d’una banda promoure la solidaritat i donar a conèixer la situació del poble kurd en els quatre estats en què es troba dividit –Turquia, Síria, Iraq i Iran. A tres tres d’ells es troben en guerra oberta, i al quart, Iran, també sota una duríssima repressió (20 execucions en aquest mes d’agost d’enguany)”. D’altra banda, també vol “fer accessible a Mallorca una oferta cinematogràfica de qualitat, en alguns casos difícil de trobar”.

El Cicle de Cinema Kurd és organitzat per diferents entitats cíviques i polítiques entre les quals hi ha les pollencines: Alternativa i l’Ateneu.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT